La Bullipèdia, l’enciclopèdia ‘online’ que estructurarà l’ADN de la cuina

Elisabet Escriche
02/04/2014
2 min

BarcelonaUna antiga fàbrica tèxtil situada a la zona de Montjuïc de Barcelona es convertirà a partir del 15 de maig en el BullipèdiaLAB, el taller d’elaboració dels continguts que formaran la Bullipèdia, la primera enciclopèdia digital que estructurarà “l’ADN de la cuina” impulsada pel cuiner Ferran Adrià. Un equip format per vuitanta persones s’encarregarà de donar contingut al projecte, que forma part d’ElBulliFoundation.

Inscriu-te a la newsletter Economia Informació que afecta la teva butxaca
Inscriu-t’hi

L’equip de Ferran Adrià ha treballat durant prop de dos anys per donar forma a l’estructura de la nova enciclopèdia, i la previsió és que passin entre tres i cinc anys més perquè es pengin els primers continguts. “No és un projecte sobre cuina sinó sobre innovació que utilitza el llenguatge de la cuina”, va voler deixar clar ahir Adrià. El cuiner va destacar que el projecte és “únic al món” i que s’hi sumarà tota la gastronomia catalana i espanyola.

Una eina per a la creativitat

La manera d’introduir la informació serà per “anàlisi evolutiva” -des del primer llibre publicat sobre cuina el segle XII fins a l’actualitat- i de manera participativa, amb la col·laboració de cuiners, experts i becaris que passin per la fundació d’Adrià. “L’objectiu és organitzar i unificar amb tot el sector i experts la informació per tenir més coneixements i poder-los aplicar a la cuina”, va detallar un dels membres d’ElBulliFoundation i mà dreta d’Adrià, Eduard Xatruch. “Aquest projecte també serveix perquè no ens autoenganyem. S’han fet tantes coses en el món de la cuina que és impossible retenir-ho tot, però amb una eina tecnològica que ho inclogui tot, tindrem més coneixement i podrem crear coses noves”, va matisar Xatruch.

A més de la Bullipèdia, la fundació impulsarà dos projectes més: elBulli1846 i elBulliADN. Tots dos es desenvoluparan a l’espai on hi havia el restaurant El Bulli, situat a la cala Montjoi, al municipi de Roses (Alt Empordà). El primer -que porta el número de l’últim plat que es va servir al restaurant- explicarà l’evolució del Bulli, des dels seus inicis quan era un minigolf fins a la constitució de la fundació. Alhora farà un repàs de la història de la cuina. ElBulliADN serà un espai de creativitat culinària on hi haurà fins a nou tallers on s’estarà treballant. “El projecte de la fundació a Roses i la Bullipèdia dialogaran”, va matisar Ferran Adrià. A més, tot el que surti d’ElBulliADN es penjarà també a internet.

Mentre els projectes agafen forma, la fundació té previst explicar-los en una exposició que es farà al Palau Robert de Barcelona a partir del 2 de juny. Un mes després començaran les obres a l’espai de Cala Montjoi.

stats