La Cambra situa la plena recuperació de l'economia catalana al 2023

L'entitat empresarial manté la seva previsió de creixement del PIB català per al 2021 en el 6%

2 min
Joan Ramon Rovira, director del servei d'estudis de la Cambra que ha elaborat l'informe presentat aquest dijous, en una imatge d'arxiu.

BarcelonaCatalunya recuperarà a principis del 2023 els nivells d'activitat econòmica d'abans de la pandèmia, segons un estudi de la Cambra de Comerç de Barcelona. L'ens empresarial calcula que l'economia catalana tancarà l'any que ve amb un producte interior brut (PIB) equivalent al 99,5% del que tenia a finals del 2019, abans de l'arribada del coronavirus.

Inscriu-te a la newsletter Economia Informació que afecta la teva butxaca
Inscriu-t’hi

L'entitat presidida per Mònica Roca ha presentat aquest dijous el seu informe trimestral de conjuntura econòmica, en el qual ha mantingut sense canvis la seva previsió de creixement de l'economia catalana per al 2021, que situa al 6%. Així mateix, també ha deixat en el 6,1% el pronòstic per al 2022, la qual cosa vol dir que augura que Catalunya entrarà al 2023 amb l'economia quasi recuperada en relació amb els nivells previs a la pandèmia, que se superarien en els mesos posteriors.

De cara a enguany i l'any vinent, l'estudi –elaborat pel gabinet de recerca de la Cambra i la Universitat de Barcelona– espera un repunt del comerç amb l'estranger, la inversió empresarial i el consum privat, mentre que la millora de l'economia moderarà una mica el ritme de creixement del consum de les administracions públiques.

La Cambra apunta que les principals causes de la recuperació seran l'aixecament de les restriccions de moviments i en certes activitats econòmiques per motius sanitaris, sobretot a mesura que avancin les campanyes de vacunació i augmenti la proporció de població immunitzada davant del covid-19. A més, els elevats estímuls fiscals dels Estats Units també serviran per accelerar l'economia europea i, de retruc, l'espanyola i la catalana.

El primer trimestre d'aquest any va ser de retrocés en la recuperació fruit de la tercera onada de contagis, mentre que el segon està sent de creixement moderat. En aquest sentit, l'informe apunta que serà a partir del tercer trimestre d'aquest any quan es començarà a notar que l'economia catalana agafa "embranzida". A l'hostaleria, la indústria i el sector turístic serà on més es notarà l'acceleració.

Pel que fa al mercat laboral, l'allargament de l'esquema dels ERTO fins a finals d'aquest any permetrà moderar els increments d'atur, però tot i així la Cambra preveu que el 2021 es tancarà amb una pujada de la desocupació fins al 13,5%, que es moderarà lleugerament fins al 12,7% a finals de l'any que ve.

stats