Economia 23/10/2019

La Cambra atribueix el repunt dels ERO a causes conjunturals

La institució confirma l'alentiment econòmic i revisa a la baixa les previsions

Xavier Grau
3 min
El president de la Cambra de Comerç, Joan Canadell, aquest divendres

BarcelonaLa Cambra de Comerç de Barcelona ha elaborat un estudi en què constata el repunt dels expedients de regulació d'ocupació (ERO) aquest any 2019 però atribueix el fenomen a causes conjunturals i no a problemes estructurals de l'economia catalana.

Inscriu-te a la newsletter Economia Informació que afecta la teva butxaca
Inscriu-t’hi

Segons l'estudi, entre el gener i l'agost d'aquest any les rescissions de contractes associades a EROs a Catalunya han afectat 3.293 treballadors, quasi un 39% més que en el mateix període de l'any anterior. No obstant això, les xifres del període de recuperació econòmica actual (2014-2019) queden molt lluny de les de l'anterior període de recuperació (2000-2007).

El director d'estudis de la Cambra, Joan Ramon Rovira, ha explicat que en l'anterior període de recuperació la indústria va patir un fenomen estructural, les deslocalitzacions, que va provocar molts acomiadaments en sectors com el tèxtil, la maquinària i el material elèctric, l'automoció i la maquinària i els equips mecànics, mentre que ara els que pateixen són el sector de la intermediació financera (pels EROs a bancs i caixes) i l'automoció, perquè la baixada de producció de la indústria alemanya del sector afecta la indústria proveïdora catalana.

"Ara el problema està lligat a la problemàtica concreta associada a l'alentiment de l'economia i a un component de caràcter sectorial", ha indicat Rovira.

Rovira, però, ha incidit molt en la desacceleració de l'economia, que queda lluny d'una nova recessió, i ha destacat com a punt positiu per a Catalunya que manté el diferencial de creixement per sobre de l'economia europea.

Creixement de l'1,9%

El director d'Estudis de la Cambra ha justificat la revisió a la baixa de les previsions de creixement de Catalunya per la "desacceleració sincronitzada" que s'està produint en l'economia de tot el món. La Cambra preveu ara un creixement de l'economia catalana de l'1,9% el 2019, mentre que el trimestre passat parlava d'un 2,3%. Per al 2020, el creixement previst és de l'1,7%, mentre que fa tres mesos es calculava en un 2,1%.

Per a Rovira, la causa principal d'aquesta desacceleració són les incerteses, i ha destacat que el sector exterior continua fort i, malgrat que els salaris reals han pujat, l'empresa catalana ha guanyat competitivitat. També creixerà el sector de la construcció, com demostren els visats oficials d'obra, i el turisme, en què, malgrat que ha baixat el nombre de visitants, ha augmentat la despesa.

El consum, ha indicat, aguanta per l'impuls de les administracions, ja que per la banda de les famílies, davant la incertesa, augmenta l'estalvi però no el consum. Sí que es nota, però, una desacceleració de la inversió. Aquesta desacceleració mostra també una caiguda de l'activitat industrial, que és el sector amb més pes en la desacceleració. De fet, segons Rovira, hi ha "una recessió clara de les manufactures realment preocupant".

Canadell reclama pressupostos

Per la seva banda, el president de la Cambra, Joan Canadell, ha reclamat pressupostos públics tant a Espanya com a Catalunya. I en el cas de Catalunya, ha instat els partits a negociar per pactar els pressupostos perquè "hi ha majoria suficient" per fer-ho i per evitar, així, anar a unes eleccions.

Canadell ha assegurat que es necessita estabilitat, i ha lamentat que se solapi amb la inestabilitat de l'Estat, que tampoc no té pressupost i que és qui té més diners. Per això ha demanat "responsabilitat" als partits polítics catalans perquè busquin la manera de pactar uns pressupostos.

Impacte econòmic dels aldarulls

Canadell també ha tret ferro a l'impacte en l'economia catalana que poden tenir els aldarulls de l'última setmana. Ha indicat que, encara que poden tenir una afectació forta en algun sector concret de determinada zona, no sembla que hagin de provocar una gran afectació al conjunt de l'economia catalana. "Si ens quedem aquí no cal preocupar-se; si continua, sí", ha indicat Canadell.

A més, el president de la Cambra ha culpat directament l'Estat dels aldarulls. En aquest sentit, ha retret al govern de Pedro Sánchez que no segui a dialogar i ha indicat que la violència, "si hi hagués hagut una voluntat de seure a dialogar, s'hauria minimitzat".

stats