Energia

La Cambra demana un canvi de funcionament del mercat elèctric

Yolanda Díaz contradiu la ministra Ribera i diu que es pot limitar el preu de l'electricitat

ARA
2 min
La vicepresidenta segona del govern espanyol, Yolanda Díaz, en una imatge d’arxiu.

BarcelonaLa Cambra de Comerç de Barcelona considera “necessari” canviar el mecanisme de subhasta d’electricitat vigent a Espanya per millorar la competitivitat de les empreses i lluitar contra la pobresa energètica. L’entitat considera que “l’increment històric” de la factura de la llum de les últimes setmanes està afectant famílies, empreses, pimes i autònoms de tot el país, just en un moment en què és “primordial” recuperar-se de la crisi provocada per la pandèmia.

Inscriu-te a la newsletter Economia Informació que afecta la teva butxaca
Inscriu-t’hi

Des de la Cambra critiquen el model de subhasta de l’electricitat actual, que es basa en pagar tots els generadors el preu de l’energia més cara que hi ha en funcionament a cada moment, un fet que, segons l’entitat, fa que es pagui més cara. Per aquest motiu, la institució demana ajustar el mecanisme de subhasta i distribuir les rendes que es creïn entre el cost real de generar l’electricitat i el preu majorista, tot i “mantenint un marge que incentivi la implantació d’energies renovables”.

La vicepresidenta segona del govern espanyol, Yolanda Díaz, ha defensat les propostes de la seva formació per abaratir la factura elèctrica, que passen per la fixació d’un preu estable per a la generació de l’energia nuclear i d’un topall per a la de les renovables. “És perfectament legal”, ha afirmat en una entrevista a Radio Euskadi per rebatre les afirmacions de companys d’executiu del PSOE que apunten que aquest tipus d’iniciatives toparien amb la legislació europea.

Comissió al Congrés

Malgrat les discrepàncies entre els dos socis de govern, el PSOE i Unides Podem han impulsat la creació d’una comissió no permanent al Congrés per estudiar el preu de la llum i la millora del sistema elèctric, segons fonts dels liles.

stats