Macroeconomia

La Cambra no descarta una recessió a Catalunya si hi ha un tall de gas rus

Rebaixa vuit dècimes les previsions del PIB català del 2022 i un punt el creixement del 2023

2 min
Joan Ramon Rovira, director del servei d’estudis de la Cambra,  amb la presidenta de l’entitat, Mònica Roca, ahir.

BarcelonaLa Cambra de Comerç de Barcelona revisa a la baixa les seves previsions davant el context econòmic actual. En aquest sentit avisa que, tot i que el seu escenari central no preveu un tall del subministrament del gas rus a Europa, "en cas que es produís, no descartem entrar en un context de recessió" a Catalunya.

Inscriu-te a la newsletter Economia Informació que afecta la teva butxaca
Inscriu-t’hi

Segons ha explicat aquest dimecres el responsable del centre d'estudis econòmics de la Cambra, Joan Ramon Rovira, la institució rebaixa les previsions de creixement per a l'economia catalana de cara al 2022 vuit dècimes, fins al 4%, i redueix un punt sencer les previsions per al 2023, del 3,6% al 2,6% del PIB. Amb això, l’entitat empresarial manté que la recuperació del nivell de PIB previ a la pandèmia no es farà fins a l’any vinent. "Continuem convergint cap als nivells prepandèmia, però més lentament del que esperàvem en un inici; no serà el 2022 com prevèiem, sinó el 2023", ha explicat.

Tot i la desacceleració de l'activitat, la Cambra no preveu que l'economia catalana entri en un context d'estagflació en els trimestres vinents, excepte en el cas que es produeixi el tall de gas rus, "una situació que de moment no es recull, però que els experts no descarten". Amb tot, l'informe indica que la creació d’ocupació, les exportacions i la recuperació del turisme estranger han estat i seguiran sent les principals palanques de creixement el 2022.  

En aquest sentit, les dades apunten que l’ocupació a Catalunya es troba “en màxims històrics”, a la vegada que la taxa de temporalitat continua reduint-se. El mes de juny, el creixement de les afiliacions ha sigut un 4,4% superior al del mateix mes de l’any anterior, i els contractes temporals s’han reduït al 54%, respecte del 87% del juny del 2021.  

Al seu torn, les exportacions catalanes també es mantenen en xifres rècord i, en paraules del responsable del centre d’estudis de la Cambra, Joan Ramon Rovira, "van com un tret", amb un increment del 16,9% respecte a l’any anterior. Malgrat això, l’encariment de les importacions deteriora la balança comercial.  

La inflació, la principal amenaça

La presidenta de la Cambra, Mónica Roca, ha assenyalat que l’enquistament de la inflació és "la principal amenaça" a la qual s'enfronta l'economia catalana. Això no obstant, l’informe de conjuntura apunta una sèrie de factors que "allunyen aquest perill": la pujada dels tipus d’interès, la cotització a la baixa de les principals matèries i l’increment "poc destacable" dels salaris, que han registrat un creixement del 2,6% fins al juny, fet que està evitant "pressionar l’alça de la inflació".  

La inflació subjacent manté una tendència clarament alcista, "cosa que és molt preocupant", ha explicat Rovira. En aquest sentit, l’entitat ha actualitzat la seva previsió d'inflació, situant-la en el 7,5% de mitjana anual el 2022, cinc dècimes més que en l’informe del mes d’abril; i del 2,9% el 2023, 1,1 punts percentuals menys del previst. Davant d’això, Rovira ha afirmat que l’economia catalana "no anirà cap a un context d’estancament", però sí que pateix un alentiment "clar" de l’activitat.

stats