Una campanya a Change.org demana al Tribunal de Comptes que retiri les acusacions a Mas-Colell

La petició destaca que no és un procés judicial i que no s'han aportat proves contra l'exconseller

ARA
3 min
L’exconseller d’Economia Andreu Mas-Colell en un acte del mes de febrer.

Més d'un miler de persones en només algunes hores han expressat el seu suport a l'exconseller d'Economia Andreu Mas-Colell a Change.org, la principal plataforma mundial de peticions. En el cas del professor Mas-Colell, es demana suport davant la intenció del Tribunal de Comptes espanyol d'embargar els seus béns, pensió i comptes bancaris en el marc de la investigació sobre l'acció exterior del Govern entre els anys 2011 i 2017.

Inscriu-te a la newsletter Economia Informació que afecta la teva butxaca
Inscriu-t’hi

"Creiem que és essencial que s'atorgui al professor Mas-Colell el degut procés", s'indica en la petició, i es demana al Tribunal de Comptes "que especifiqui clarament els seus càrrecs" contra l'exconseller i "aporti proves sobre qualsevol connexió directa amb una activitat il·legal". "Si no es poden presentar càrrecs específics i no es pot establir una connexió directa, sol·licitem respectuosament que es retirin els càrrecs", s'afegeix.

L'exconseller, en declaracions a l'ARA, ha volgut agrair les mostres de suport que està rebent per la seva imputació. “Estic impressionat i agraït per totes les expressions de solidaritat rebudes, en general i de la meva comunitat professional, en concret. Però vull recordar que només soc un dels 39 encausats", ha assenyalat. "La singularitat del meu cas es que tinc tres fills que viuen en els EUA”, ha afegit en relació a la campanya que han promogut a les xarxes buscant el suport de prestigiosos acadèmics. I és que aquest no és el primer moviment de suport a l'exconseller d'Economia, especialment des que el seu fill Alex Mas va publicar un fil a Twitter en què explicava la situació en la qual es troba el seu pare, que va tenir un ampli ressò a les xarxes.

Nombrosos economistes i acadèmics d'alt nivell de tot el món van expressar a la xarxa social la seva sorpresa pel procediment contra Mas-Colell i el seu suport.

Ara la campanya a Change.org explica la situació en què està Mas-Colell per un procediment del Tribunal de Comptes, que es recorda que no és un òrgan judicial. La petició de suport destaca que Mas-Colell és "un reconegut i respectat economista" que va ser professor a la Universitat de Harvard, editor d'Econometrica (una de les principals revistes d'economia) i secretari general del Consell Europeu d'Investigació.

La petició de suport a la plataforma destaca que el Tribunal de Comptes acusa el govern català d'haver utilitzat fons públics per a la promoció de la independència i del referèndum de l'1 d'octubre del 2017, però en els 18.000 fulls de l'expedient "no s'explica" la possible connexió de Mas-Colell amb aquests fets. A més, s'indica que només han donat a l'exconseller deu dies per presentar les seves al·legacions a aquests 18.000 fulls.

"Qualsevol apel·lació pot portar anys i, mentrestant, l'acusat haurà de presentar una garantia financera pel total de qualsevol sanció imposada", s'indica a la petició, i com que aquesta multa podria excedir el patrimoni combinat de tots els acusats, "el professor Mas-Colell fa front a un embargament complet i arbitrari sense el degut procés", s'explica.

La petició destaca que col·legues, estudiants i coautors que han treballat amb Mas-Colell saben que "és un home de gran integritat" i abocat al servei públic. "Espanya va tenir molta sort que un economista de la capacitat del professor Mas-Colell estigués disposat a dedicar-se al servei públic", i es destaca que aquest procediment pot anar en contra de l'economia espanyola perquè "els millors i més brillants poden concloure que no s'han de dedicar al servei públic".

Aplaudiments al Cercle

L'exconseller ha participat aquest dijous a la reunió anual del Cercle d'Economia. Quan ha pujat a l'escenari per participar en una taula sobre les iniciatives clau per accelerar la transformació de l'economia espanyola, Andreu Mas-Colell ha rebut un fort aplaudiment dels assistents, just abans d'iniciar la serva intervenció.

stats