Economia 30/08/2017

Catalunya i l'Aragó retiren el màxim de fruita que permet la CE en menys d'un dia

Unió de Pagesos creu que aquesta retirada és "insuficient" i demana a la Generalitat que es pugui aprofitar la quota d'altres regions europees si no s'esgoten els seus contingents de retirada

Ara
2 min
Els dos últims anys els pagesos van vendre per sota de cost, ofegats pels preus baixos i les grans cadenes de distribució.

BarcelonaLa consellera d'Agricultura, Ramaderia, Pesca i Alimentació de la Generalitat, Meritxell Serret, ha anunciat aquest dimecres que Catalunya i l'Aragó ja no poden retirar més fruita d'os per regular el preu d'aquests productes. Les dues comunitats han retirat 19.550 tones de fruita, la màxima quantitat permesa per la Comissió Europea, abans que es complissin 24 hores des que Brussel·les ha obert la veda.

Inscriu-te a la newsletter Economia Informació que afecta la teva butxaca
Inscriu-t’hi

La retirada de la fruita d'os a Catalunya respon a una demanda dels pagesos. El preu d'aquests productes –com per exemple nectarines o préssecs– ha patit una forta caiguda aquest últim any. A tall d'exemple, i segons dades de la Coordinadora d’Organitzacions d’Agricultors i Ramaders (COAG), els pagesos catalans rebien gairebé un euro per cada quilo de préssec que produïen l’any 2016. Aquesta última campanya, però, els productors han passat a rebre 0,4 euros per quilo.

La retirada d'aquestes quasi 20.000 tones de fruita pretén frenar la caiguda de preus, condicionada sobretot pel veto rus. De fet, el preu de la nectarina d'aquest dimecres ha augmentat lleugerament. Ara bé, des del sindicat Unió de Pagesos creuen que amb aquesta mesura no n'hi ha prou. El coordinador nacional d'Unió de Pagesos, Joan Caball, considera que la quota que ha atorgat la Comissió Europea a Espanya és "insuficient", perquè en un dia ja s'ha esgotat la quantitat permesa.

Davant aquesta situació, la Generalitat ha demanat a la Comissió Europea si pot ampliar aquesta quota fins a les 40.000 tones, aprofitant els contingents de retirada d'altres regions que no han arribat als seus màxims permesos. Quan es produeixen retirades extraordinàries com aquestes, "pràcticament el 100% de la fruita va destinada a la transformació de sucs", apunten des del departament d'Agricultura.

Pagesos i administració treballaran colze a colze

La consellera Serret ha celebrat aquest mateix dimecres una taula agrària que ha reunit l'administració catalana i els diferents representants del sector (Unió de Pagesos, Joves Agricultors i Ramaders de Catalunya, la Federació de Cooperatives Agràries de Catalunya i Afrucat).

Entre aquests organismes s'ha convocat una reunió per a la setmana del 18 de setembre per "analitzar la situació actual del sector fructícola català" i "treballar per definir un pla de futur que garanteixi la seva viabilitat", ha apuntat la Generalitat en un comunicat. Tots els membres de la taula han coincidit que aquesta iniciativa era "necessària".

stats