Economia 15/07/2014

Catalunya va un pas per davant d'Espanya en la recuperació econòmica

La millora dels indicadors econòmics arriba un trimestre abans gràcies al major pes de la indústria, les exportacions i la força del turisme, segons la patronal Foment del Treball

Elena Freixa
2 min
El responsable d'Estudis de Foment, Salvador Guillermo, i el secretari de la patronal catalana, Joan Pujol. ACN

BarcelonaLa millora de l'economia es deixa notar a Catalunya més que al conjunt de l'Estat. En concret, sembla que les bones notícies arriben com a mínim amb un trimestre d'antelació i les millores són més notòries, com demostra el creixement del 0,9% del PIB català fins al març en termes interanuals, per sobre del 0,5% a Espanya.

Inscriu-te a la newsletter Economia Informació que afecta la teva butxaca
Inscriu-t’hi

Aquesta és la conclusió de l'informe de conjuntura que ha presentat aquest dimarts la patronal Foment del Treball. Els motius d'aquesta posició capdavantera de Catalunya en la sortida de la crisi es concreten en tres: un major grau d'internacionalització de les empreses, un major pes de la indústria al teixit productiu i el gran motor del turisme que ha ajudat a pal·liar els efectes de la caiguda de la demanda interna que, segons Foment, ja dóna senyals inequívocs de millora.

El responsable d'Estudis de Foment, Salvador Guillermo, considera que aquests senyals de millora poden fer que les previsions de l'FMI per a Espanya quedin desfasades i s'hagin de corregir a l'alça perquè el creixement ja aquest any sigui més alt del que es preveu.

El secretari de la patronal, Joan Pujol, ha destacat que les bones perspectives es traslladin ja al mercat de treball amb la creació de llocs de treball fins i tot "extraient l'efecte estacional de les contractacions de l'estiu".

Reformar l'administració

La patronal, però, ha advertit que les reformes estructurals a Espanya no poden donar-se per acabades. Segons Pujol, queden pendents tant la reforma de l'administració pública "perquè guanyi en eficiència" així com d'altres que vagin encaminades a una millora de la productivitat de les empreses.

L'organització ha celebrat algunes de les que ja s'han fet com ara la reforma laboral i també la reforma fiscal que, segons Foment, ajudarà a que els ciutadans disposin de més diners (amb la rebaixa de l'IRPF) per gastar i contribuir a la recuperació de la demanda interna.

stats