Catalunya es manté quarta en competitivitat

El rànquing el lidera Madrid en un any en què aquest índex a l'Estat cau un 2,3% a causa de la crisi del covid

2 min
Oficines al districte 22@ de Barcelona

BarcelonaCatalunya ha aconseguit mantenir la quarta posició en competitivitat econòmica entre les comunitats espanyoles durant l'any 2020. A escala estatal aquest índex, que s'analitza basant-se en diferents eixos com la innovació o el mercat laboral, ha caigut un 2,3% respecte al 2019 a causa de la crisi econòmica provocada pel covid i que va registrar una caiguda històrica del producte interior brut (PIB).

Inscriu-te a la newsletter Economia Informació que afecta la teva butxaca
Inscriu-t’hi

Així ho recull la cinquena edició de l'informe de competitivitat regional (Icreg) a Espanya, elaborat per investigadors per la Universitat de Múrcia i editat pel Consell General d'Economistes de l'Estat que s'ha presentat aquest dimarts. El rànquing el continua liderant Madrid, seguida de Navarra i el País Basc, que tenen una competitivitat "alta". En el nivell "mitjà-alt" hi ha Catalunya i la Rioja, i de la meitat del rànquing en avall hi ha la resta de comunitats. Tanquen la llista les Balears, Canàries, Andalusia i Extremadura, que és l'última.

Tot i l'impacte asimètric provocat per la crisi del covid, la posició de les comunitats es manté pràcticament igual que la classificació d'abans de la pandèmia. Les dues comunitats que han patit un descens de la competitivitat més important han estat les illes Canàries i les Balears, tot i que Catalunya, juntament amb l'Aragó, el País Valencià, Navarra, la Rioja, Galícia, Madrid i el País Basc, també baixa més que la mitjana.

El director tècnic de l'informe, José Carlos Sánchez de la Vega, ha destacat que la caiguda de la competitivitat a Espanya durant la pandèmia no ha estat "tan significativa "com la reducció que hi va haver durant la crisi financera.

L'informe també destaca quines són les comunitats amb més riscos a l'hora d'encarar la recuperació, i hi tornen a ser les Canàries i les Balears, amb Extremadura i Andalusia. En canvi, entre les que encaren aquesta etapa amb més garantia hi ha Catalunya o Madrid.

Catalunya, l'última en competitivitat fiscal

On no surt tan ben parat el Principat és en la competitivitat fiscal: és l'últim territori d'un rànquing que encapçala de nou la Comunitat de Madrid. Aquesta classificació no és nova per a Catalunya, que ocupava la mateixa posició el 2019. "Les reduccions i bonificacions en els impostos de patrimoni i de successions i donacions i la creació d'impostos propis expliquen en gran part els diferents nivells existents", ha assegurat el secretari general adjunt de Foment del Treball i vocal del consell consultiu de l'Icreg, Salvador Guillermo. En aquest sentit, l'informe recorda que Catalunya disposa del màxim nombre d'impostos propis (18, concretament), més del doble que la mitjana, així com d'un perfil d'imposició alt en renda, patrimoni i successions.

Pel que fa al futur a curt termini, el president del Consell General d'Economistes, Valentí Pich, ha deixat clar que el camí cap a una societat més "ecològica, digital i inclusiva" són els nous reptes de l'economia, i que les comunitats que estiguin més lluny d'aconseguir-ho han de rebre més ajudes. "Els fons europeus s'han de destinar a corregir els desequilibris i diferències ja existents", ha insistit.

stats