EMPRENEDORIA
Economia 02/06/2016

Catalunya té menys emprenedors però més oportunitats de negoci

Ara
1 min
Ahir va arrencar el saló BizBarcelona amb un 30% més d’acreditacions que l’any passat.

BarcelonaEl termòmetre de l’emprenedoria que revela any rere any el saló BizBarcelona, inaugurat ahir, posa de manifest una complexitat creixent de l’ecosistema emprenedor català. Segons l’últim informe de Global Entrepeneurship Monitor (GEM), Catalunya 2015, l’índex d’emprenedoria de Catalunya va caure 1,1 punts percentuals l’any 2015 fins a situar-se en un 6,42%.

En canvi, va augmentar el nombre de catalans que decideixen engegar un negoci per oportunitat i no per necessitat. Concretament, segons el GEM, els emprenedors per oportunitat van situar-se en un 5,2% del total de la població catalana d’entre 18 i 64 anys, per sobre de la xifra espanyola, que se situa en un 4,2%. A escala europea, els emprenedors per oportunitat suposen un 5,8%.

En aquest sentit, el secretari d’Empresa i Competitivitat de la Generalitat de Catalunya, Joan Aregio, va afirmar ahir que aquesta tendència indica “un canvi de cicle econòmic”, ja que l’emprenedoria per necessitat ha caigut 6,6 punts des del 2012, fins a situar-se en un 1,2%, un registre també inferior a la mitjana espanyola.

El professor de la Universitat Autònoma de Barcelona i director de l’estudi, Carlos Guallarte, va assenyalar que l’emprenedoria a Catalunya és “de més qualitat” en dos sentits: els motius que justifiquen els projectes emprenedors i el seu índex de supervivència.

Tot i això, els emprenedors catalans no estan satisfets amb l’accés al finançament. El mateix estudi assenyala que un 77% dels emprenedors tenen dificultats per aconseguir diners per desenvolupar els seus projectes. A més, més de la meitat es queixen del poc suport rebut per part de les administracions públiques. La mitjana d’edat dels nous emprenedors és de 38 anys, tot i que els que en tenen entre 19 i 34 van ser els més actius.

stats