Economia 31/08/2017

La CE demana a Espanya que recuperi 5,8 milions d'ajudes concedides a Iberpotash

Segons Brussel·les, la minera hauria d'haver suportat la meitat dels costos de restauració ambiental

Ara
2 min
La muntanya de potassa generada per la mina propietat d'Iberpotash a Súria presideix les vistes d'aquest poble.

BarcelonaLa Comissió Europea (CE) ha demanat aquest dijous a Espanya que recuperi 5,8 milions d'euros concedits a l'empresa Iberpotash a Catalunya, en considerar que les ajudes públiques que va oferir a la minera són contràries a les normes comunitàries de competència.

La investigació en profunditat duta a terme per la Comissió revela que aquesta empresa es va beneficiar de dues mesures de suport il·legals: d'una banda, unes garanties financeres molt baixes per a la restauració de les zones mineres a Súria i Balsareny/Sallent, i de l'altra, una inversió de 7,9 milions d'euros per a un projecte de cobriment de runam salí a Vilafruns (Bages).

Segons l'executiu comunitari, les dues ajudes van fer que la minera no hagués de suportar els costos de protecció ambiental que les altres empreses competidores han d'assumir a la UE, cosa que va constituir "un avantatge competitiu indegut". Aquestes pràctiques asseguren que els costos no són traslladats a l'Estat si l'empresa no respecta les seves obligacions de protecció ambiental.

En el cas de les garanties ofertes per Iberpotash per a Súria el 2006 i Balsareny/Sallent el 2008, la Comissió Europea va concloure que els costos de restauració dels llocs es van fixar a un nivell "injustificadament baix". Les autoritats catalanes de medi ambient van estimar el 2016 els costos i van establir garanties a un nivell molt més alt, ha afegit la CE.

Sobre la segona mesura, des de Brussel·les expliquen que la Generalitat va finançar tot el cost d'inversió per reduir l'impacte ambiental negatiu sobre els residus a Vilafruns els anys 2008 i 2009. Encara que les normes europees permeten que les ajudes d'estat cobreixin una part dels costos en els quals s'incorre per millorar les condicions ambientals més enllà dels nivells obligatoris, Iberpotash encara n'hauria de suportar la meitat, segons la CE.

Per tot això, la Comissió conclou que l'empresa ha de pagar unes taxes de garantia que reflecteixin "els veritables costos" de les mesures aplicades per reparar els danys als llocs afectats fins al 2016, i a més, tornar els costos d'inversió que van ser sufragats íntegrament per les autoritats públiques.

stats