Economia 18/10/2011

El Centre de Recerca en Economia Internacional diu que és "viable" econòmicament una Catalunya independent

El director de l'organisme recomana a Grècia que surti de l'euro, però creu que la transició seria "complicada i traumàtica"

Ara
2 min

BarcelonaEl director del Centre de Recerca en Economia Internacional (CREI), Jordi Galí, ha confirmat al programa Els matins (TV3)Els matins que "no hi ha dubte" que una Catalunya independent és "viable" econòmicament. Galí ha afegit que molts països amb una dimensió "semblant" i fins i tot "més petits" que Catalunya "són molt pròspers". El director del CREI opina que és important que la societat es plantegi si, a més de viable, la independència de Catalunya és "econòmicament desitjable". Així, el representant d'aquest institut de recerca patrocinat per la Generalitat de Catalunya i la Universitat Pompeu Fabra ha confirmat que pensa com el conseller d'Economia i Coneixement, Andreu Mas-Colell, que al setembre va apuntar-se a la viabilitat econòmica de la independència. Galí creu que cada vegada hi ha un percentatge més gran entre la població que s'adona dels avantatges econòmics, i ha sentenciat que Catalunya podria ser, fins i tot, el país "més solidari del món".

Inscriu-te a la newsletter Economia Informació que afecta la teva butxaca
Inscriu-t’hi

Sobre la crisi del deute grec, Galí ha dit que la solució podria passar perquè Grècia surti de l'euro i, per exemple, torni a una moneda hipotètica com era la dracma. Creu que se'n beneficiaria, a curt termini, i ha afegit que "donaria un estímul a les exportacions gregues" i fins i tot "permetria accelerar la recuperació de Grècia", perquè iniciaria un cercle virtuós tan bon punt els ingressos de l'estat grec augmentessin. Tot i això, el director del CREI ha alertat que la transició d'aquest possible canvi monetari seria "complicada i traumàtica". Galí ha conclòs que el que s'ha fet fins ara amb Grècia han sigut "pedaços insuficients" i ha assegurat que algú ha de pagar el deute, però "ningú vol fer cap pas enrere ni perdre diners".

stats