Economia 13/07/2016

Cinc claus de la decisió europea sobre les clàusules terra

Així afecta les entitats la resolució de l'advocat general de la Unió Europea

Albert Vidal
2 min
El BBVA, presidit per Francisco González, és l'entitat més beneficiada per la decisió.

Barcelona¿És definitiva la resolució?

No. Però les conclusions de l'advocat general de la Unió Europea coincideixen en un 80% dels casos amb la sentència final del tribunal, que es coneixerà a finals d'any.

¿Quin impacte econòmic té el cas?

Es calcula que les entitats financeres espanyoles haurien de pagar 3.000 milions d'euros més dels que ja tenen aprovisionats si es veiessin forçades a tornar les clàusules terra des del primer dia, segons Goldman Sachs, i fins a 7.500 milions, segons el BBVA.

Analistes Financers Internacionals (Afi) va calcular que les entitats van ingressar gairebé 9.800 milions des de 2009 gràcies a limitar en les hipoteques una caiguda de l'Euríbor. Van rebre uns 4.474 milions entre novembre de 2009 –quan el sector va activar-ne la comercialització– i fins al maig de 2013. Després d'aquesta data, a partir de la qual el Suprem va obligar a tornar els diners, les entitats havien cobrat 5.269 milions més fins a finals de 2015.

¿A qui beneficia i a qui perjudica més la mesura?

Lògicament, la mesura perjudica els clients, especialment aquells que tenen una hipoteca amb clàusula terra més antiga. Entre les entitats, el BBVA és el banc més exposat, perquè és el que té més actius hipotecaris i hauria d'afrontar un cost de 1.815 milions d'euros. També seria un cop dur per a CaixaBank, el primer banc català, ja que li suposaria 660 milions. Per darrere, Popular i Bankia tindrien un impacte de 334 i 160 milions d'euros, respectivament.

¿Quin argument fa servir l'advocat general de la UE?

El lletrat que signa les conclusions, Pablo Mengozzi, dóna la raó al Tribunal Suprem en el sentit que pot ponderar la protecció dels consumidors amb les "repercussions macroeconòmiques associades" que tindria per al conjunt del sistema bancari haver de tornar aquests diners.

Les entitats de defensa dels consumidors ja van carregar contra aquest concepte perquè entenen que valida un comportament irregular per la senzilla raó que tindria conseqüències per als infractors. A més, el Codi Civil espanyol estableix que si una clàusula no és vàlida, s'ha d'anul·lar completament, i aleshores caldria rescabalar els diners cobrats per aquest concepte des del dia de la firma del contracte.

¿Com ha reaccionat la borsa?

A mig matí d'aquest dimecres, l'Íbex-35 pujava impulsat pel creixement dels bancs. El Popular creixia per sobre del 5%, el Sabadell més d'un 4,4%, CaixaBank gairebé un 3% i el BBVA per sobre de l'1%.

stats