Energia

La CNMC vigilarà que les benzineres realment abaixin els preus

Avisa que supervisarà que el descompte de 20 cèntims "arribi al consumidor final"

2 min
Cani Fernández, presidenta de la CNMC, al Círculo Ecuestre.

La presidenta de la CNMC, Cani Fernández, ha assegurat que l'organisme supervisor de la competència vigilarà que les benzineres realment apliquin la baixada de 20 cèntims sobre el preu dels carburants que aquest divendres entrarà en vigor. "Mirarem si la baixada de 20 cèntims realment arriba al consumidor final", ha dit Fernández, davant la por que les benzineres apugin preus poc abans d'haver d'aplicar la mesura. Tot i que l'apliquin les benzineres, la rebaixa de 20 cèntims se sufragarà molt majoritàriament amb els pressupostos públics.

Inscriu-te a la newsletter Economia Informació que afecta la teva butxaca
Inscriu-t’hi

De fet, un estudi de la CNMC publicat el 2016 assegurava que, quan el preu del petroli s'abarateix, les benzineres opten per no abaixar el preu de la benzina a la mateixa velocitat i, d'aquesta forma, augmentar els beneficis. El risc que veu ara la CNMC és que això succeeixi quan la baixada està pagada per l'erari públic. Si això passés, les benzineres estarien rebent una subvenció multimilionària encoberta.

La presidenta de l'organisme supervisor no ha volgut valorar el pla de xoc que ha presentat avui el govern espanyol perquè s'ha anunciat poca estona abans de la conferència que Fernández ha fet al Círculo Ecuestre de Barcelona. Tot i així, ha defensat que s'havia de fer "una excepció" en el context actual i intervenir el mercat elèctric donat que actualment hi ha "distorsions" i no es pot parlar d'un "mercat de lliure competència".

Més interconnexions amb França

Fernández ha passat de puntetes sobre la qüestió del MidCat (el gasoducte que avui dia connecta Algèria amb Hostalric i que Espanya vol intentar fer arribar a Europa). No obstant, ha assegurat que és encara més important tenir més interconnexions d'electricitat amb la resta del continent.

Segons el seu parer, Espanya tindrà una "capacitat tremenda" per exportar energia a Europa gràcies a les renovables, fins al punt que "fa mesos" que Espanya està exportant energia a França tot i que aquest últim país té una cinquantena de centrals nuclears. El resultat és que, ara com ara, Espanya té "millors preus" energètics que França. Per tot plegat, ha dit, cal "insistir" en tenir més interconnexions per poder fer arribar aquesta energia a la resta de països.

stats