Economia 20/09/2016

Colau admet que Schneider ha abandonat el projecte de 'smart cities' i que Cisco hi reduirà el seu pes

L'Ajuntament canvia d'estratègia i defensa el concepte de 'smart cities' després de qüestionar-ne l'existència

àlex Font Manté
2 min
Segons l’acord signat el 2014, el centre d’innovació en smart cities havia d’inaugurar-se el juliol d’aquest any.

BarcelonaL'Ajuntament de Barcelona que lidera Ada Colau ha reconegut aquest dimarts que Schneider Electric ha abandonat el projecte per crear un centre de 'smart cities' a Barcelona. La companyia francesa era una de les dues que havia de finançar la rehabilitació de Ca l'Alier, una antiga fàbrica del Poblenou, però ara s'ha fet enrere, segons ha reconegut Agustí Colom, regidor d'Empresa i Turisme de l'Ajuntament, en una comissió extraordinària convocada per a aquesta qüestió.

Inscriu-te a la newsletter Economia Informació que afecta la teva butxaca
Inscriu-t’hi

Tal com va revelar l'ARA la setmana passada, l'arribada de Barcelona en Comú al consistori va suposar la congelació del projecte. El mateix ajuntament va confirmar a aquest diari que la idea de crear un centre de 'smart cities' a Ca l'Alier "s’està reformulant".

Segons ha explicat Colom, aquesta reformulació suposa la sortida de Schneider i, en paral·lel, una menor implicació de Cisco. "Ens hem estat reunint amb les empreses i d'aquí pocs dies hi haurà una addenda al contracte [original]", ha explicat Colom. "Cisco hi seguirà, però amb menys espai". Inicialment, Cisco havia d'ocupar el 82% de l'espai, però Colom no ha explicat quant n'ocuparà en el nou projecte.

"L'espai que no ocupi Cisco l'ocuparan altres 'partners' que participen en el projecte –ha afegit Colom–, però vostès saben que l'espai físic no és important en el tema de les 'smart cities', ja que està tot al núvol".

El fet que Schneider s'hagi despenjat del projecte és degut a "canvis en la cúpula" de la companyia, que van provocar que l'empresa "mostrés el seu interès a abandonar-lo", segons ha assegurat Colom. A més, el regidor ha assegurat que la companyia francesa no va aportar en el seu moment un aval que s'havia d'aportar, i ha culpat l'anterior alcalde, Xavier Trias, de no haver-lo exigit.

Durant la seva intervenció, Colom ha defensat el concepte de 'smart cities', tot assegurant que han de contribuir a "generar ocupació de qualitat" i "millorar les condicions de vida dels ciutadans". Això contrasta amb opinions prèvies de destacats membres del consistori, com per exemple del primer tinent d'alcalde, Gerardo Pisarello, que va publicar a l'ARA un article crític amb aquesta qüestió. O també de la comissionada de Tecnologia, Francesca Bria, que ha defensat deixar enrere el projecte de les 'smart cities' i substituir-lo pel de la 'democratic city'.

stats