Comerç exterior
Economia Comerç 16/06/2022

El dèficit comercial català es dispara per l'augment de les importacions

La venda de béns a altres països supera els nivells prepandèmia però creix el saldo negatiu en energia

2 min
Contenidors al port de Barcelona.

BarcelonaEl dèficit comercial de Catalunya es va disparar entre el gener i l'abril fins als 6.119 milions d'euros a causa del fort creixement de les importacions, d'un 26%, segons les dades publicades aquest dijous pel ministeri d'Indústria, Comerç i Turisme. Els primers quatre mesos de l'any 2021 el dèficit comercial va ser molt inferior, de 2.379 milions d'euros. A l'augment del dèficit comercial hi han contribuït diversos factors, entre ells l'augment de les importacions energètiques, de manera que el saldo negatiu en energia, que entre el gener i l'abril del 2021 va ser de 1.169 milions d'euros, ha arribat el primer quadrimestre d'aquest any a més de 1.797 milions.

Inscriu-te a la newsletter Economia Informació que afecta la teva butxaca
Inscriu-t’hi

Malgrat aquest fort augment del dèficit comercial, el saldo negatiu encara no ha arribat als nivells prepandèmics. Entre el gener i l'abril del 2019 el saldo comercial negatiu va ser de 7.031 milions.

Segons les dades del ministeri, els primers quatre mesos d'aquest any les exportacions de Catalunya han arribat a 29.483 milions d'euros, una xifra que és un 14,2% superior a la del mateix període de l'any passat, i molt superior a la del mateix període del 2019, abans del covid, quan es van assolir els 24.415 milions d'euros.

Si bé les exportacions durant els quatre primers mesos d'aquest any han crescut un 14% respecte al mateix període de l'any passat, les importacions ho han fet a un ritme molt superior, del 26%, cosa que ha fet aprofundir el dèficit comercial. Les importacions entre el gener i l'abril van ser de 35.602 milions d'euros. Una xifra també superior a la dels primers quatre mesos del 2019, abans de la pandèmia, quan les importacions van arribar a 31.446 milions.

L'automoció punxa

El químic continua sent el sector català més actiu al comerç exterior, ja que va aportar un 32% de les exportacions i un 28,6% de les importacions. En general, la majoria de sectors van mostrar-se millor que l'any anterior, excepte el de l'automoció, molt afectat per la crisi dels xips i els semiconductors. Així, les exportacions d'aquest sector van caure gairebé un 13%, mentre que les importacions van baixar un 10,5%.

stats