Comerç exterior

La inflació porta les exportacions catalanes a un nou rècord

La indústria química i el sector de l'automòbil lideren les vendes a l'estranger

3 min
Contenidors al Port de Barcelona, en una imatge d'arxiu.

BarcelonaLes exportacions catalanes van tornar a batre el rècord històric durant els primers sis mesos d'aquest any, segons dades oficials de l'Institut Espanyol de Comerç Exterior (Icex), que depèn del ministeri d'Indústria i Comerç, i d'Acció, l'agència de competitivitat empresarial de la Generalitat. Les pujades de preus registrades des de l'inici de la invasió russa d'Ucraïna expliquen una bona part de l'increment.

Inscriu-te a la newsletter Economia Informació que afecta la teva butxaca
Inscriu-t’hi

Entre el gener i el juny passats, les empreses catalanes van vendre béns a l'estranger per valor de 53.200 milions, un 14,5% més que en el mateix període del 2022. Això representa un 26,6% de totes les vendes espanyoles a tercers països. Pel que fa al mes de juny, l'últim amb dades, l'increment va ser de l'11,8% en comparació amb el mateix mes de l'any passat, fins als 9.400 milions.

Aquestes dades fan referència únicament al comerç de béns físics, però no inclouen els serveis venuts a l'estranger, que representen l'altra pota del comerç exterior i són una important entrada de diners a l'economia espanyola, sobretot gràcies al turisme.

En un comunicat, el conseller d'Empresa i Treball, Roger Torrent, ha destacat "el creixement sòlid i sostingut de les vendes catalanes a l'estranger". Segons el conseller, el comerç exterior és "una aposta estructural del teixit productiu català" i "una de les grans fortaleses" de l'economia catalana. "Les dades reflecteixen a Espanya els efectes de la contenció de la inflació: l'augment dels preus havia disparat el valor de les exportacions fins a xifres rècord el primer trimestre del 2022, sobretot en els components relacionats amb productes energètics", ha apuntat aquest dijous Joan Tristany, director general d'Amec, la patronal d'empreses industrials d'Espanya.

El sector químic és el que va liderar les exportacions catalanes durant el primer semestre d'enguany, amb un 30,5% del total de productes venuts a l'exterior per part de companyies catalanes. L'automoció va representar un 16,2% del total i els béns d'equipament, un 15,5% del total.

En el cas del sector de l'automòbil, recupera posicions després d'uns anys difícils a causa de la pandèmia i les dificultats en les cadenes de subministrament que van afectar tota la indústria a escala mundial. De fet, les exportacions de productes d'automoció van créixer un 77,4% en relació als primers sis mesos del 2022. "Ens trobem en una fase de desacceleració, en tots els sectors excepte en el de l'automòbil", ha dit Tristany, que ha recordat que la recuperació de l'activitat en aquesta indústria "ha arribat més tard" que en altres, que van tornar a assolir més ràpidament les xifres de producció prèvies a la pandèmia.

Pel que fa a les importacions, en els primers sis mesos Catalunya va comprar a l'exterior productes per valor de gairebé 57.700 milions, un 4,2% més que un any enrere, també amb els productes químics, els béns intermedis i l'automoció com a béns més importats.

Així doncs, el saldo comercial català –la diferència entre vendes i compres a l'estranger– el primer semestre de l'any va ser de -4.478 milions d'euros, molt millor que els -8.900 milions registrats en el mateix període de l'any passat.

Alentiment als mercats internacionals

Tot i les xifres rècord, l'alentiment de l'economia mundial s'està notant als mercats internacionals. La inflació ha tingut un impacte directe en el consum de les famílies en molts països, sobretot a la Unió Europea, on la dependència del gas natural rus va disparar les taxes d'inflació als nivells més alts dels últims quaranta anys. Això s'ha traduït en una demanda més baixa i en fortes pujades dels tipus d'interès per part dels bancs centrals per frenar les escalades de preus.

En aquest sentit, els problemes al Vell Continent afecten negativament el comerç exterior català, ja que el 60% de les exportacions catalanes tenen com a destinació algun dels estats membres de la UE, amb Alemanya, França i Itàlia com a principals socis comercials.

Aquest encariment del preu del diner, però, ha tingut repercussions negatives sobre l'activitat, perquè encareix el crèdit i, per extensió, redueix la capacitat de famílies i empreses per endeutar-se i, per tant, per consumir i invertir. "L'augment de tipus de la Reserva Federal i del Banc Central Europeu continua encaminant l'economia cap a la desacceleració, tot i que la indústria i el comerç exterior continuen demostrant la seva fortalesa", ha opinat Tristany en un comunicat.

stats