Crisi de preus

Alemanya, la locomotora d'Europa, entra en recessió tècnica

L'economia germànica va disminuir un 0,3% els primers tres mesos de l'any i encadena dos trimestres consecutius caient

2 min
Fàbrica de Volkswagen a Wolfsburg (Alemanya)

Brussel·lesL'economia alemanya va disminuir un 0,3% el primer trimestre d'aquest any i un 0,5% l'últim trimestre de l'any passat. És a dir, ha encadenat dos trimestres seguits de decreixement i, per tant, Alemanya ha entrat en recessió tècnica. Tot i que en un primer moment l'institut d'estadística de l'estat federal, Destatis, havia estimat que el país germànic esquivaria la recessió pels pèls i els primers tres mesos d'aquest 2023 s'estancaria, aquest dijous ha revisat la taxa de creixement i l'ha rebaixat tres dècimes. "La caiguda de la despesa del consumidor està alentint la producció econòmica", assenyala el comunicat emès per Destatis.

Inscriu-te a la newsletter Economia Informació que afecta la teva butxaca
Inscriu-t’hi

D'aquesta manera, es ratifica que l'economia més gran d'Europa, l'alemanya, és la que ha registrat un pitjor comportament entre els estats membres més destacats de l'eurozona i la Unió Europea. El producte interior brut (PIB) d'Espanya i el d'Itàlia van augmentar mig punt el primer trimestre de l'any, i el de França va incrementar-se en un 0,2%. D'una banda, la mitjana dels estats de la zona euro va ser del 0,1%; i, de l'altra, l'economia estatunidenca va créixer el primer trimestre de l'any un 0,3%.

De fet, segons les dades de la Comissió Europea, l'estat espanyol ha crescut a un ritme molt més elevat que Alemanya i es preveu que ho continuï fent almenys fins al 2024. L'economia espanyola el 2021 va créixer gairebé més de tres punts que la germànica i gairebé dos punts i mig més l'any passat i, en les previsions, Brussel·les estima que Espanya creixi mig punt més que Alemanya aquest any i mig punt més l'any que ve.

Segons l'informe de Destatis, la causa principal de la contracció del PIB germànic és la caiguda del consum privat, a causa, principalment, de la crisi dels preus. La inflació a Alemanya, tot i que es va reduint de mica en mica, l'octubre de l'any passat es va situar per sobre del 10%, i aquest abril al 7,2% en termes interanuals. Tot i això, les exportacions durant aquest primer trimestre van créixer un 0,4% respecte als últims tres mesos de l'any passat, i les importacions s'han reduït un 0,9%. A més, pel que fa a l'ocupació, el nombre de persones actives va arribar als 45,6 milions, cosa que suposa un increment interanual de 446.000 ciutadans i, en termes percentuals, un 1,0%. Ara mateix, l'atur d'Alemanya és un dels més baixos de la Unió Europea, i la Comissió Europea es troba en el 2,8%.

stats