La crisi de preus
Economia Comerç 13/12/2022

Mercabarna espera vendre més frescos aquest Nadal tot i l'encariment del 10%

El mercat majorista confia arribar a 108.000 tones de productes, entre un 10% i un 15% més que fa un any

ARA
2 min
Mercabarna durant la crisi del coronavirus

BarcelonaEls gremis de majoristes de Mercabarna preveuen recuperar aquest Nadal el volum de vendes d'aliments d'abans de la pandèmia i arribar fins a les 108.000 tones de productes distribuïts, malgrat la inflació, que pujarà entre un 10% i un 13% el preu de fruites, hortalisses, peix i marisc.

Inscriu-te a la newsletter Economia Informació que afecta la teva butxaca
Inscriu-t’hi

"Afrontem les festes en un context diferent de fa un any. Han quedat enrere les restriccions que van definir el Nadal del 2021 i, encara que aquest any preocupa la inflació, el clima que percebem és de més optimisme, hi ha ganes de reunir-se i de celebració", ha declarat aquest dimarts Jaume Flores, vicepresident de l'Associació d'Empreses de Mercabarna (Assocome). Flores confia també que la moderació de l'IPC que es registra des de l'octubre es comenci a notar en el cistell de la compra i ha posat l'accent en l'esforç de les empreses per ajustar els marges de benefici i contenir els preus per incentivar el consum.

Els dirigents de les organitzacions de comerciants del mercat majorista barceloní esperen que aquesta sigui una "bona campanya", gràcies a la recuperació de la normalitat i la fi de les restriccions en l'hostaleria i les reunions socials que encara estaven en vigor durant la campanya del 2021.

El peix i el marisc han experimentat un encariment del 13% de mitjana, però l'obertura total dels establiments d'hostaleria dispara l'optimisme i permet confiar a recuperar les vendes i arribar a les 6.800 tones de peix i marisc distribuït, ha augurat Àngel Máñez, president del Gremi de Majoristes de Peix. Malgrat la pujada de preus generalitzada, ha destacat que les últimes setmanes hi ha hagut bones captures i ha posat l'accent en els productes que actualment registren preus inferiors als de l'any passat.

L'orada, el lluç de palangre, la cua de rap, el calamar o el bacallà fresc baixen de preu o es mantenen, mentre que el llenguado, el llobarro salvatge o el salmó pugen. Pel que fa al marisc fresc, ha caigut el preu de la cranca, el llamàntol, la gamba o la llagosta vermella, i ha pujat el de la cloïssa, l'escopinya o el musclo.

En el cas de les fruites i les hortalisses, durant aquest 2022 el preu ha pujat un 10%, ha explicat el vicepresident del Gremi de Majoristes de Fruites i Hortalisses, Pere Prats, que ha calculat incrementar entre un 5 % i un 10 % la seva comercialització i arribar a les 100.000 tones de fruites i hortalisses distribuïdes. En aquest àmbit, productes típics de les festes nadalenques com la pinya i el raïm s'encariran, especialment aquest últim, que a causa de les condicions climàtiques ha sofert una reducció de la producció, ha apuntat Prats.

Pel que fa a la carn, encara que Mercabarna, a diferència del peix i les fruites i hortalisses, no és un mercat central d'aquest sector, el portaveu de les empreses càrnies del recinte, Martí Colomer, ha pronosticat un increment d'un 15% en la distribució de producte durant la campanya nadalenca per arribar fins a les 1.100 tones.

stats