Economia 25/06/2012

La Comissió Europea viatjarà "molt aviat " a Madrid per avaluar la banca

El comissari Olli Rehn defensa les auditories fetes al sistema financer espanyol com "un bon punt de partida" per als experts europeus

Efe
2 min

BerlínUn equip de la Comissió Europea viatjarà "molt aviat" a Madrid per iniciar la seva pròpia avaluació de la banca espanyola i l'elaboració del memoràndum que inclourà les exigències al sector i les condicions del préstec que rebrà el govern espanyol per recapitalitzar la banca.

Inscriu-te a la newsletter Economia Informació que afecta la teva butxaca
Inscriu-t’hi

Un equip de diferents direccions generals de la Comissió Europea serà "molt aviat a Madrid", ha anunciat el portaveu econòmic de l'executiu comunitari, Amadeu Altafaj, en la roda de premsa diària de la CE.

El portaveu ha detallat que primer es farà una avaluació de la situació de la banca i de les seves necessitats que no inclourà negociacions, per després elaborar un esborrany del memoràndum que es presentarà a l'Eurogrup perquè l'aprovi el 9 de juliol.

El vicepresident econòmic i comissari europeu d'Assumptes Econòmics i Monetaris, Olli Rehn, ha celebrat que la carta del govern espanyol sol·licitant el rescat hagi arribat aquest dilluns a Brussel·les, ja que això permetrà accelerar els treballs perquè es concreti l'ajuda.

L'avaluació europea la faran entre diferents departaments de la Comissió Europea, com el de Competència i Mercats Financers, en col·laboració amb el Banc Central Europeu (BCE), l'Autoritat Bancària Europea (EBA, en les seves sigles en anglès) i el Fons Monetari Internacional (FMI).

En opinió de Rehn, el resultat de les auditories independents fetes per les consultores Roland Berger i Oliver Wyman, que calculen que la banca espanyola necessita 62.000 milions com a màxim per recapitalitzar-se, serà "un bon punt de partida" per al treball de la CE amb les autoritats espanyoles.

El procés no s'eternitzarà

"Confio que podrem concloure un acord sobre el memoràndum d'enteniment en qüestió de setmanes, perquè puguem procedir a la reestructuració" de la banca, ha indicat Rehn.

El vicepresident econòmic ha considerat aquest pas "clau per reforçar la confiança en l'economia espanyola i per restaurar les condicions que permetin a les empreses i les llars accedir adequadament a crèdits per sostenir la recuperació" econòmica.

Rehn ha reordat que les condicions que s'imposaran a canvi de l'ajuda financera se centraran en "reformes específiques dirigides al sector financer" i inclouran plans de reestructuració que hauran de complir plenament amb les normes comunitàries per a ajudes estatals.

En concret, aquestes condicions s'aplicaran als bancs que hagin de ser recapitalitzats i al sector financer espanyol com a conjunt, per exemple en matèria de supervisió i regulació.

A canvi del préstec europeu, Rehn també espera d'Espanya que "mantingui la mateixa determinació i l'impuls en les reformes que poden portar un creixement sostenible i més i millors ocupacions, i que honri els seus compromisos sota el procediment per dèficit excessiu".

"No pot haver-hi creixement sostenible sense unes finances públiques sostenibles, tant a nivell nacional com regional", ha recalcat, al mateix temps que ha reiterat que "el progrés en aquestes àrees serà revisat de prop i de manera regular en paral·lel a l'assistència financera".

stats