Fiscalitat

La consellera Mas no anirà al Consell de Política Fiscal

El Govern enviarà dos representants d'Economia a la reunió i prioritza la negociació bilateral amb el govern espanyol

P.S.A.
2 min
El president de la Generalitat, Pere Aragonès, amb la consellera d'Economia, Natàlia Mas, en una imatge d'aquesta setmana.

BarcelonaLa consellera d'Economia de la Generalitat, Natàlia Mas Guix, no anirà al Consell de Política Fiscal i Financera (CPFF) que se celebrarà dilluns a Madrid. Segons ha pogut saber l'ARA. En el seu lloc hi assistiran el secretari general d’Economia, Josep Maria Vilarrúbia, i la directora general de Pressupostos, Esther Pallarols. Fonts del departament expliquen els motius pels quals la consellera no participarà en la trobada d'aquest òrgan, en el qual es reuneixen els responsables econòmics de totes les comunitats autònomes. Per una banda, consideren que aquest no és un òrgan de debat, sinó una reunió en què es transmet informació, però no es discuteix ni es negocia res, ja que l'Estat gaudeix sempre de la majoria absoluta dels drets de vot.

Inscriu-te a la newsletter Economia Informació que afecta la teva butxaca
Inscriu-t’hi

D'altra banda, la Generalitat sosté que ja té oberta una negociació amb el govern espanyol per aconseguir un finançament singular per a Catalunya i recorda que aquestes converses s'haurien d'iniciar durant el primer trimestre del 2024. Fa unes setmanes el president català, Pere Aragonès, va insistir en el seu compromís per arribar a un "ampli acord al Parlament perquè els impostos de Catalunya es recaptin a Catalunya i s'acabi amb el dèficit fiscal". No és un fet estrany que el Govern català decideixi no enviar el seu conseller d'Economia al CPFF, de manera que, per exemple, quan Aragonès ocupava aquesta cartera el 2018, no va participar cap representant català a la reunió.

El ministeri d'Hisenda espanyol ha convocat el CPFF aquest dilluns per aprovar el nou camí del dèficit que tindran les comunitats autònomes de cara als pressupostos generals de l'Estat del 2024, que el nou executiu de Pedro Sánchez vol tenir llestos durant el primer trimestre del pròxim any. Aquest seria un pas important per posar en marxa la configuració dels comptes, però el Consell de Ministres també haurà d'aprovar el sostre de la despesa i els objectius de dèficit dels pròxims anys. Tot i que la condonació del deute no formarà part de l'ordre del dia, des d'Hisenda donen per fet que les comunitats autònomes posaran el tema sobre la taula.

De fet, els punts a tractar a la reunió del CPFF ja han provocat algunes discrepàncies entre autonomies com Andalusia o les Balears, totes dues governades pel Partit Popular. La conselleria d'Economia andalusa ha criticat que no s'hagi inclòs un tema "de vital importància" com és la renovació del sistema de finançament autonòmic. Per part de l'executiu balear, el seu portaveu ha lamentat que tampoc es tingui en compte la condonació del deute a l'ordre del dia.

stats