02/02/2023

Els pressupostos que finalment tindrem: del teatre a la realitat

2 min
La consellera d'Economia, Natàlia Mas, a la porta del Parlament amb el dossier explicatiu del pressupost del 2023.

L’acord Aragonès-Illa o ERC-PSC ha desbloquejat els pressupostos de la Generalitat de Catalunya (PGC) per a l’any 2023. Ja era hora! Els PGC per al 2023 ja es preveien excepcionalment expansius combinant l’abundància de recursos generada per la recuperació de l’activitat econòmica postpandèmia amb la disponibilitat de fons europeus Next Generation i l’increment de la bestreta del model de finançament derivada dels efectes positius de la inflació sobre els recursos de l’administració general de l’Estat. No sabem si els PGC de l’any 2024 seran tan bons. Encara que només fos per compensar l’infrafinançament crònic de la Generalitat de Catalunya, haurien de ser encara millors.

En tot cas, enguany són els millors PGC de la història de la Generalitat. Totes les partides creixen (un 10,7% de mitjana) i algunes de manera prou notable, fins al 28% d’Empresa i Treball i el 27% de Cultura. No era admissible deixar que aquests recursos no es poguessin aplicar i situessin la Generalitat en l’obligació de no poder executar tota la despesa que podria executar. Prou mal que fa el retard en uns mesos en l’aprovació dels pressupostos. Una lectura de les vint-i-sis pàgines de l’acord signat dimecres i del document suplementari sobre infraestructures deixa clar que la negociació entre ERC i el PSC ha tingut un fort component teatral. L’essència dels PGC són més recursos per millorar remuneracions, per estabilitzar i contractar personal, per crear nous programes i per reforçar àrees que encara estaven lluny de l’abundància anterior a la crisi financera.

La part del pacte sobre “les grans infraestructures de país” és un catàleg de bones intencions, curosament pensades i escrites, que encara tenen molt recorregut de negociació i gestió fins a fer-se realitat. En molts casos depenen del capteniment del govern de l’Estat. Ja veurem com es concreten. Però déu-n'hi-do les inversions de tota mena que s’hi inclouen. No arriben als nivells anteriors a la crisi financera, però són les millors xifres des de l’inici de les polítiques d’austeritat. Tot plegat, molt bones notícies.

Catedràtic d'economia de la Universitat Pompeu Fabra i director de l'Escola Superior de Comerç Internacional (ESCI-UPF)
stats