Fiscalitat

El TC anul·la la pujada de l'impost de societats de Montoro

L'alt tribunal considera que no es podia aprovar la reforma amb un decret llei

ARA
2 min
La seu del Tribunal Constitucional

BarcelonaEl Tribunal Constitucional ha declarat inconstitucional la reforma de l'impost de societats implementada pel govern del PP el 2016, quan el ministre d'Hisenda era Cristóbal Montoro, perquè considera que un tribut que afecta el deure de contribuir a les despeses públiques no es podia modificar en aspectes essencials mitjançant un reial decret.

Inscriu-te a la newsletter Economia Informació que afecta la teva butxaca
Inscriu-t’hi

Aquesta declaració se suma a l'anul·lació el 2020 del decret llei que augmentava els pagaments fraccionats de l'impost de societats a les grans empreses, mesures que es van aprovar el 2016 per incrementar la recaptació i reduir el dèficit públic.

Segons ha informat aquest dijous el Constitucional, les modificacions declarades inconstitucionals són els límits a la compensació de bases imposables negatives d'exercicis anteriors, la limitació de deduccions per doble imposició i l'obligació d'integrar a la base de l'impost els deterioraments de valor de les seves participacions fiscalment deduïbles; mesures totes elles pensades per recaptar més.

La nota remesa pel Constitucional aclareix que, per seguretat jurídica, la sentència no té efecte retroactiu excepte per a liquidacions ja impugnades i pendents de resolució, igual que van fer amb la plusvàlua municipal, cosa que dificulta mesurar-ne l'impacte econòmic.

La sentència parteix d'una qüestió d'inconstitucionalitat plantejada per la sala contenciosa administrativa de l'Audiència Nacional respecte al reial decret 3/2016, que va modificar diversos punts de l'impost de societats amb l'objectiu d'eliminar deduccions i recaptar així 4.300 milions d'euros més a l'any, segons va explicar el llavors ministre d'Hisenda, Cristóbal Montoro.

Qüestió de procediment

El Constitucional explica que un decret llei no pot alterar elements essencials dels tributs, cosa que fa la norma del 2016 a l'afectar la base imposable i la quota de l'impost, uns canvis que el mateix text considerava "de rellevància" i que a més anaven acompanyats per previsions d'impacte recaptatori. Introduint aquests canvis per decret llei es va vulnerar l'apartat 86.1 de la Constitució.

Es tracta del mateix criteri que ja va aplicar el Tribunal per enjudiciar el reial decret 2/2016, pel qual es van incrementar els pagaments fraccionats de l'impost de societats de les grans empreses, que ja va ser declarat inconstitucional el juliol del 2020.

Les mesures recollides als dos decrets han tingut, en conjunt i aïlladament considerats, un impacte notable en elements estructurals d'una peça fonamental del sistema tributari com és l'impost de societats, afectant l'essència del deure de contribuir dels obligats per aquest tribut, per la qual cosa s'han de declarar inconstitucionals i nuls".

stats