Economia 29/12/2014

Un jutge condemna Bankia a tornar 60.000 euros a una dona gran analfabeta que va comprar preferents

La clienta, que no sabia llegir ni escriure, no va rebre informació adequada per adquirir aquest producte financer, segons l'Audiència

Europa Press
1 min
La seu central de Bankia, a Madrid, aquest divendres. / PAUL HANNA / REUTERS

MadridL'Audiència Provincial de Madrid ha condemnat Bankia a tornar 60.900 euros a una dona gran analfabeta que va comprar participacions preferents de Caja Madrid el 2004 i el 2006 sense haver rebut una informació clara i adequada al seu perfil inversor.

Inscriu-te a la newsletter Economia Informació que afecta la teva butxaca
Inscriu-t’hi

La sentència, contra la qual l'entitat pot recórrer davant del Tribunal Suprem, assenyala que l'afectada va subscriure el 2004 un contracte de dipòsit o administració de valors estampant la seva empremta dactilar. Aquell mateix any va adquirir participacions preferents, igual que va fer el 2006. El 2009 va subscriure l'ordre de bescanvi.

La sala entén que és una contradicció que una persona nascuda el 1932 "que no sap llegir ni escriure" i que no té experiència en productes financers complexos "decideixi, amb prou coneixement de causa", la col·locació dels seus estalvis en un producte financer perpetu en què no estava garantida la integritat de la inversió.

"No es pot afirmar que [l'afectada] hagués tingut prou informació sobre el producte per poder contractar la subscripció primer i, cinc anys després, el bescanvi amb coneixement total i complet de les característiques del producte i del risc efectiu que assumia davant de la bona rendibilitat dels títols", apunta la sentència.

El tribunal també destaca que, com que la demandant no sabia llegir ni escriure, va haver de rebre la informació del producte de forma verbal. Insisteix que la informació hauria d'haver estat "completa, plana i entenedora per a la destinatària" amb la finalitat que tingués "ple coneixement" que no podia recuperar els seus diners de l'entitat creditícia si no era venent el producte al mercat secundari.

stats