Economia 23/03/2011

El Consell Assessor de la Generalitat demana el copagament, el concert econòmic i el contracte únic

El document dels experts liderats per Salvador Alemany proposa un sistema de finançament propi equiparable al concert econòmic del País Basc i Navarra

Elena Freixa
1 min
La primera reunió el Consell Assessor amb el president Artur Mas

BarcelonaEl Consell Assessor per a la Reactivació Econòmica de Catalunya (CAREC) que va triar el Govern ha emès avui el seu primer document de diagnosis i propostes per a la reactivació econòmica, on proposen, entre d'altres aspectes, pactar amb el govern central un sistema de finançament propi, instaurar el copagament sanitari i aconseguir el contracte únic al mercat laboral.

Inscriu-te a la newsletter Economia Informació que afecta la teva butxaca
Inscriu-t’hi

Els experts suggereixen que Catalunya ha d'aconseguir negociar bilateralment amb l'Estat un sistema equiparable al concert econòmic que tenen el País Basc i Navarra que permeti "recaptar, gestionar, inspeccionar i liquidar els impostos que paguen els catalans i millorar el finançament de la Generalitat mantenint una quota de solidaritat equilibrada amb la resta d'Espanya", segons consta al document.

El Consell resumeix en 50 pàgines l'anàlisi de la situació i les possibles vies per remuntar l'economia. Entre d'altres propostes, destaca el copagament com a via per regular la demanda de serveis públics com la sanitat, la justícia o la universitat.

En el camp laboral, a més d'una crítica a la reforma laboral aprovada a l'Estat espanyol, les propostes dels experts passen per aconseguir un contracte únic i corregir la rigidesa salarial.

stats