Economia 30/03/2012

Amnistia fiscal per fer sortir de l'ombra 25.000 milions i recaptar-ne 2.500

El govern espanyol aprova que es pagui un 10% a canvi de normalitzar la situació dels diners negres

Ara
2 min
La vicepresidenta del govern espanyol, Soraya Sáenz de Santamaría, amb els ministres Cristóbal Montoro (Hisenda i Administracions Públiques) i José Manuel Soria (Indústria) a la roda de premsa posterior al Consell de Ministres / EFE

MadridEl ministre espanyol d'Hisenda, Cristóbal Montoro, ha anunciat aquest divendres un "gravamen especial" del 10% per a les rendes no declarades, tant de persones físiques com jurídiques, que siguin regularitzades. És a dir: una amnistia fiscal per fer aflorar diner negre. Qui tingui diner negre només haurà de pagar a l'Estat el 10% de la quantitat en qüestió i aquell capital quedarà blanquejat.

Inscriu-te a la newsletter Economia Informació que afecta la teva butxaca
Inscriu-t’hi

L'anomenat "programa especial de regularització d'actius ocults" estarà en vigor fins al 30 de novembre d'aquest any i permetrà recaptar uns 2.500 milions d'euros, segons les previsions del govern de Mariano Rajoy. Això significa que esperen fer sortir de l'ombra 25.000 milions.

Montoro ha evitat qualificar aquesta mesura d'amnistia fiscal i ha dit que és una decisió que li agrada "més o menys", però que s'ha de dur a terme "en un moment en què cal aconseguir ingressos sense apujar els impostos indirectes i sense perjudicar la distribució tributària ".

Ha deixat clar que es tracta d'una "finestra" que s'obre excepcionalment i durant un temps limitat, de manera que ha advertit que els possibles interessats han de regularitzar la seva situació com més aviat millor, perquè "una oportunitat com aquesta no es tornarà a presentar més". De fet, quan finalitzi el programa s'enduriran les sancions per frau fiscal.

Sobre si considera coherent promoure una amnistia fiscal mentre es lluita contra el frau, Montoro ha afirmat que és "el més lògic", ja que el govern espanyol ha constatat que no s'ha corregit prou el frau i que, per tant, "cal fer un esforç més gran perquè aflorin aquest tipus d'activitats i de rendes ".

Montoro ha explicat que els que regularitzin les rendes no declarades evitaran les possibles penalitzacions en les seves declaracions tributàries. D'aquesta forma, el contribuent que s'aculli a aquesta normalització i pagui el 10% per les rendes no declarades "quedarà integrat automàticament en el sistema tributari".

Per a les empreses que treguin dividends procedents de font estrangera o rendes derivades de la transmissió de participacions, el gravamen especial serà del 8%.

Montoro ha destacat que aquesta mesura ja s'ha pres en altres ocasions a Espanya i que també s'ha aplicat en altres països, com Itàlia i el Regne Unit. I ha destacat "l'èxit de recaptació" d'Itàlia, que va ingressar uns 5.000 milions.

stats