ENERGIA
Economia 14/01/2016

El Constitucional avala la retallada a les renovables de Rajoy

La decisió dificulta el camí a l’allau de querelles que hi veien inseguretat jurídica

Dani Sánchez Ugart
3 min
Plaques del complex d’energia termosolar de la planta de Torresol Energy Gemasolar, a Fuentes (Sevilla).

MadridLa retallada a les ajudes a les renovables que va aprovar el govern espanyol per acabar amb el dèficit de tarifa del sistema elèctric és constitucional. Així ho ha establert el Tribunal Constitucional, que va anunciar ahir que avala aquest polèmic punt de la reforma energètica del ministre d’Indústria, José Manuel Soria. El TC considera que el govern espanyol va justificar “de manera suficient” la necessitat d’aprovar les mesures per la via d’urgència, de manera que va actuar d’acord amb la legislació.

L’argument del TC, que respon a una demanda del govern murcià, considera que la decisió de fer marxa enrere en les ajudes a les renovables no suposa una vulneració del principi de seguretat jurídica, perquè hi ha motius que responen a l’interès general que justificaven el canvi normatiu. “Aquesta estabilitat regulatòria és compatible amb canvis legislatius quan siguin previsibles i derivats d’exigències clares de l’interès general”, afirma la sentència, que afegeix que en aquest cas, “no es pot qualificar d’inesperada la modificació produïda, ja que l’evolució de les circumstàncies que afectaven aquest sector de l’economia feien necessari emprendre ajustos d’aquest marc normatiu, com a efecte de les difícils circumstàncies del sector en el seu conjunt”. En definitiva, la sentència indica que “els principis de seguretat jurídica i confiança legítima” no permeten consagrar “un pretès dret a la congelació de l’ordenament jurídic”.

D’aquesta manera, els inversors que van construir plantes solars o eòliques ho tindran més difícil per reclamar per la via jurídica a Espanya la restitució d’aquestes ajudes, que quan van ser eliminades, el juliol del 2013, van provocar la fallida de múltiples vehicles inversors en aquest àmbit. Tot i així, molts d’aquests inversors, en la seva major part estrangers, no van recórrer només a la justícia ordinària, sinó que van elevar el conflicte al Centre Internacional per Resoldre Diferències Relatives a Inversions (Ciadi), un organisme d’arbitratge que depèn del Banc Mundial. De fet, la polèmica retallada a les ajudes a les renovables han convertit Espanya en el primer país en nombre de denúncies al Ciadi, per davant de països com Veneçuela, Itàlia, l’Argentina, Ucraïna, Kènia, Jordània, el Kazakhstan i Zimbàbue.

Fonts d’Indústria es van mostrar satisfetes per la resolució del Constitucional, que consideren que “desarma els recursos” presentats pels inversors, molts dels quals encara estan pendents de la resolució de la justícia ordinària. A més d’avalar el fons de la qüestió, el TC també dóna la raó al govern espanyol en la forma. La retallada a les renovables va formar part del decret llei de reforma energètica del govern de Mariano Rajoy, que, per tant, no el va aprovar per la via ordinària sinó d’urgència, una possibilitat reservada per a normes que requereixin aprovació ràpida. El Constitucional considera que “l’augment inesperat del dèficit tarifari” és motiu suficient per activar aquest mecanisme i saltar-se el Congrés.

Vots particulars

La sentència inclou un vot particular del magistrat Juan Antonio Xiol Ríos, al qual s’adhereixen dos membres més dels 11 del tribunal. Aquest vot particular considera que la sentència dóna arguments “insuficients” per avalar la llei, perquè no fa una anàlisi “minuciosa” del compliment del principi de “confiança legítima”. Per culpa d’això, segons Xiol Ríos, el tribunal ha “perdut l’oportunitat” de crear jurisprudència de fons sobre aquest tipus de qüestions. Indústria va celebrar també aquests vots particulars perquè consideren que no van en contra del fons de la sentència sinó que li demanen més contundència.

stats