Economia 26/07/2016

L'economia catalana es manté estable empesa pel consum privat

La Cambra de Comerç de Barcelona rebaixa la previsió del PIB pel 2017 per l'efecte del Brexit

Paula Solanas
2 min
Miquel Valls, president de la Cambra de Barcelona.

BarcelonaLa Cambra de Comerç Barcelona ha revisat a l'alça la previsió de creixement de l'economia catalana pel 2016, que passa del 2,9% al 3,1%, segons ha informat aquest dimarts en el seu informe trimestral. De totes maneres, la previsió pel 2017 s'ha rebaixat en dues dècimes fins al 2,4%, per les possibles conseqüències del Brexit.

Inscriu-te a la newsletter Economia Informació que afecta la teva butxaca
Inscriu-t’hi

El seu president, Miquel Valls, ha dibuixat un escenari de "lleugera moderació" empès per la bona marxa del consum intern, que segueix sent el motor de la recuperació. Valls ha explicat aquesta millora pels efectes del baix preu del petroli, les polítiques expansives del Banc Central Europeu (BCE) i la rebaixa fiscal de l'IRPF. Malgrat les vendes al comerç minorista continuen a l'alça, la Cambra ha alertat sobre la desacceleració en les inversions, provocada sobretot per un creixement inferior en els béns d'equipament.

D'altra banda, ha destacat el menor dinamisme en les exportacions que estan patint l'estancament als països emergents. Pel que fa als sectors, la indústria es manté estable mentre que el sector serveis va en augment impulsat per les xifres rècord del turisme. La construcció és qui en surt més mal parat, fet que Valls explica per la caiguda en les licitacions d'obra pública.

L'estudi també mostra que la creació d'ocupació creix a Catalunya, amb un 3,6% més d'afiliats a la Seguretat Social en el segon trimestre, per sobre de la mitjana espanyola situada en el 2,7%. A més, durant aquest any i el següent preveu la creació de 182.000 nous llocs de feina a Catalunya.

Valls ha recalcat la necessitat urgent de formar un govern estable per tal d'engegar noves reformes econòmiques i ha descartat un escenari de repetició d'eleccions. L'estudi de la Cambra també ha valorat l'impacte del Brexit sobre l'economia catalana, que podria afectar especialment el sector de l'automoció, que concentra el 38% de les exportacions al Regne Unit. El president de la Cambra també preveu que "els riscos augmentin" en el sector turístic, on els britànics que visiten Catalunya han augmentat en un 46% des del 2012.

stats