Termòmetre macro
Economia 04/12/2021

El consum remunta sense noves onades

Les famílies catalanes han recuperat els nivells de despesa en oci, restauració i turisme

2 min
Termòmetre macroeconòmic

BarcelonaEl consum de les famílies està estirant el carro de l’economia en aquests darrers mesos de l’any fins a superar els nivells prepandèmia. Els ciutadans han incrementat la despesa de manera notable a partir de la reobertura que va començar gradualment a la primavera d’aquest any i en sectors que les restriccions havien castigat, com l’oci i el turisme.

Inscriu-te a la newsletter Economia Informació que afecta la teva butxaca
Inscriu-t’hi

La quarta i la cinquena onada van impactar de ple en el consum familiar. Segons l’Idescat, el quart trimestre del 2020 va caure a Catalunya un 2,4% en comparació amb els tres mesos anteriors, un fet poc habitual, ja que a finals d’any la despesa de les llars sempre puja a causa del Nadal. Les restriccions, doncs, van tenir conseqüències negatives directes sobre el comerç, el transport i l’hostaleria, que van perdre un 0,9% d’activitat.

La recuperació va venir al primer i, especialment, al segon trimestre del 2021. Les obertures de Setmana Santa no van afectar gaire el nivell de contagis, per la qual cosa les autoritats van mantenir les polítiques de relaxament de restriccions. El resultat va ser que el primer trimestre d’enguany el consum de les llars va augmentar un 4,8% respecte al darrer del 2020, una taxa que va pujar fins al 6,3% el segon trimestre. Aquests increments es van traslladar al comerç, que va incrementar l’activitat un 3,6% i un 8%.

Ara bé, el paper del consum ha aixecat dubtes entre els economistes després que l’Institut Nacional d’Estadística (INE) registrés una reducció del consum del 0,1% el tercer trimestre, un període en què habitualment augmenta gràcies a les vacances d’estiu. Les dades de l’INE encara es poden revisar i contrasten amb les d’altres organismes que n’han registrat pujades notables.

Consum plenament recuperat

En aquest sentit, destaca un estudi del servei d’estudis de CaixaBank elaborat a partir de la despesa en targetes dels seus clients al conjunt d’Espanya, que mostra com la despesa en restauració i lleure ja havia recuperat els nivells d’abans de la pandèmia el març d’aquest any, igual que el de béns duradors (electrodomèstics, vehicles, mobles), mentre que el turisme va recuperar els nivells del 2019 l’agost passat. També el BBVA va apuntar que el consum es recuperava en la mateixa direcció en el seu últim estudi sobre l’economia catalana.

En total, segons l’informe de CaixaBank el consum estava plenament recuperat l’estiu del 2020, però va tornar a caure la tardor de l’any passat fins a tornar a assolir els nivells prepandèmia a principis d’any.

Una raó d’aquest increment tan fort del consum es deu a l’acumulació d’estalvis per part de les famílies durant les etapes més severes de confinaments, sobretot la primavera del 2020. Un estalvi forçat per les circumstàncies que es va concentrar en famílies de classe mitjana i alta i que, en el cas de les llars amb rendes més baixes, s’ha evaporat amb molta més rapidesa un cop s’ha anat recuperant l’activitat, segons l’estudi de CaixaBank.

stats