Economia 17/07/2021

Consum per superar la crisi

El Banc d’Espanya albira una recuperació intensa i ràpida gràcies a la despesa de les famílies

i
ALBERT MARTÍN
4 min
Gent fent compres al Portal de l’Àngel de Barcelona en una imatge d’arxiu.

BarcelonaUna recuperació “intensa” en “uns pocs trimestres”. Aquest és el vaticini del Banc d’Espanya sobre l’actual situació de sortida de la pandèmia. Després del xoc de la doble caiguda de la Gran Recessió, que es va allargar durant sis anys i del qual encara el 2020 l’ocupació no estava del tot recuperada, no s’ha d’esperar que la crisi derivada del covid tingui un impacte igual de sostingut en el temps.

Inscriu-te a la newsletter Economia Informació que afecta la teva butxaca
Inscriu-t’hi

És la conclusió de l’estudi La recuperació del consum el 2021: una anàlisi a partir de les expectatives dels consumidors, en què la capacitat de despesa de les famílies queda assenyalada com el principal motiu per a l’optimisme respecte a una ràpida remuntada econòmica. Les llars espanyoles, diu l’informe, “en comparació amb altres pertorbacions adverses prèvies” perceben que l’impacte d’aquesta crisi tindrà menys persistència. L’esperança de l’organisme que dirigeix Pablo Hernández de Cos és clara: això “apuntaria a un repunt del consum privat un cop se solucioni la crisi sanitària, que tendiria a compensar el retrocés observat durant la pandèmia”.

L’estudi entén que l’impacte de la pandèmia en la confiança dels agents va ser “sobtat i intens”, però transitori. “Els consumidors hauran percebut que l’impacte de la crisi no té un grau de persistència gaire elevat, cosa que contribuiria que un comportament expansiu de la despesa de les llars apuntalés la recuperació de l’activitat”.

Aquesta confiança en la transitorietat de la crisi actual és, segons el Banc d’Espanya, “nova” respecte al que va passar en altres recessions. Per explicar el fenomen, l’organisme aplaudeix les mesures adoptades pel govern i titlla de “contundent” la resposta de les polítiques econòmiques per superar els pitjors moments de la pandèmia. “El mecanisme dels ERTO, les moratòries creditícies i el manteniment de condicions financeres molt favorables no només haurien enfortit les rendes i la posició patrimonial d’aquests agents, sinó que a més haurien refermat la seva confiança en un ràpid repunt de l’economia”.

Aquesta confiança i la mateixa creença que la crisi no s’allarga suposen en si mateixes un important impuls per a la recuperació. Això es deu al fet que en economia és més important la percepció de què passarà que el que passarà realment, perquè la confiança es tradueix en consum, i el consum en creixement.

L’estudi publicat ahir també assenyala que si els agents econòmics han validat la teoria d’una ràpida recuperació és en part pels processos “d’adaptació a la pandèmia i a les mesures introduïdes per contenir-la”. Cita, en aquest sentit, l’adopció del teletreball o el comerç online com a fenòmens que van evitar un daltabaix encara més gran.

El paper de l’estalvi

El Banc d’Espanya no oblida un altre factor clau: l’estalvi dels últims mesos. Segons afirma, les llars han “acumulat una important bossa d’estalvi” per la impossibilitat de consumir durant la pandèmia a causa de les restriccions i també com a conseqüència de la incertesa respecte als ingressos futurs.

L’organisme que dirigeix De Cos tampoc avala els arguments que apuntaven que l’estalvi acumulat arribarà de forma limitada al consum un cop superada la pandèmia. Aquestes veus apuntaven que la majoria d’estalvi correspon a rendes altes amb menys propensió al consum o al fet que en els pròxims temps hi haurà un fort augment del deute públic que propiciarà alces d’impostos. Segons l’estudi, hi haurà un “esvaïment relativament ràpid” dels motius de precaució que van propiciar una part de l’augment de l’estalvi durant la pandèmia.

Un estudi publicat per Eurostat al maig apuntava que Espanya era el segon país de la Unió Europea on més havia caigut el consum (un 11,2%), amb una reducció de la renda bruta del 3,4%, també la segona pitjor dada de la Unió. Però el contrapunt a això ha sigut l’estalvi: l’INE constatava al març que aquest indicador mai havia sigut tan alt en tota la sèrie històrica, amb una taxa del 14,8% i una millora de 8,5 punts respecte als nivells registrats el 2019.

INDICADORS QUE JA SUPEREN EL NIVELL ANTERIOR A LA PANDÈMIA

Despesa turística interior

Segons un estudi del BBVA, la despesa turística estatal va augmentar un 4% al juny respecte al 2019. L’aixecament de les restriccions de mobilitat va beneficiar les comunitats mediterrànies, que van superar els nivells previs a la pandèmia.

60% més d’obres licitades

La licitació oficial d’obres a Catalunya va assolir els 829,5 milions d’euros durant el segon trimestre d’aquest any, un 60% més que al mateix període del 2019. Els principals licitadors durant aquests mesos van ser Adif, Bimsa i la Generalitat.

Increment dels afiliats

La Seguretat Social va pujar al juny en 233.056 cotitzats respecte al maig. El nombre total d’afiliats va arribar als 19.500.277, una dada que no es veia des de l’estiu del 2019, segons dades el ministeri d’Inclusió, Seguretat Social i Migracions.

Trànsit al port de Barcelona

El trànsit de contenidors al port de Barcelona va créixer un 4% al maig respecte al mateix mes del 2019, i va superar així les xifres prèvies a la pandèmia. Els primers cinc mesos d’enguany el trànsit total va ser de 27,3 milions de tones.

stats