FINANCES PÚBLIQUES
Economia 11/09/2015

Cada cop menys finançament

Catalunya, segona comunitat que més aporta, veu com cada any rep menys ingressos que la mitjana

Xavier Grau
2 min
finançament

BarcelonaL’actual sistema de finançament autonòmic és cada cop més perjudicial per a Catalunya. Aquesta és la lectura que fa el Govern de les dades del 2013, que el ministeri d’Hisenda acaba d’entregar. Segons aquestes xifres, entre el 2012 i el 2013 Catalunya ha escalat un lloc i ja és la segona comunitat que més diners per càpita aporta a la bossa comuna, avançant les illes Balears. Ara bé: a l’hora de repartir els diners, Catalunya ocupa la desena posició. Vistes les dades, no sorprèn que en l’enquesta del Centre d’Estudis Sociològics (CIS) d’ahir el finançament se situï com a tercera preocupació dels catalans, per darrere de l’atur i el debat sobiranista, però per davant de la corrupció, per exemple.

Inscriu-te a la newsletter Economia Informació que afecta la teva butxaca
Inscriu-t’hi

Segons els càlculs del departament d’Economia, els diners que es reben cada any són inferiors a l’anterior en relació amb la mitjana. Només l’any 2009 -el primer amb l’actual model en vigor- Catalunya es va situar per sobre de la mitjana. Però, des d’aleshores, sempre ha anat baixant fins a situar-se, el 2013, en el 97,5% de la mitjana. A l’hora d’aportar recursos Catalunya se situa 17 punts per sobre de la mitjana (117%), però a l’hora de rebre’n està 2,5 punts per sota de la mitjana (97,5%). Només Madrid està en una situació més dolenta.

A més, el departament d’Economia que dirigeix Andreu Mas-Colell creu que, si aquestes dades es corregeixen en funció del cost de vida a cada comunitat, la situació a Catalunya és encara molt pitjor. L’aportació per habitant de Catalunya és de 2.298 euros (la segona comunitat que més aporta), i el que rep són 2.075 euros per habitant (la 10a posició). Però quan es corregeix aquesta xifra tenint en compte el cost de la vida de cada comunitat, el que reben els catalans es redueix a 1.912 euros per habitant (fins a baixar a la 14a posició).

Preocupació

Les dades demostren el desequilibri creixent a favor de l’Estat, que cada cop té més recursos, enfront de les comunitats en conjunt, que en tenen menys. Des del 2010 fins al 2013 els recursos de l’Estat han augmentat a un ritme del 8,3% en taxa interanual, mentre que els del conjunt de les comunitat han caigut un 3%. L’Estat ha passat de disposar del 37,8% de tots els recursos l’any 2010 al 45,8% el 2013. Segons el Govern, això es deu en gran part al fet que els successius augments de l’IVA -del 16% al 18% i després al 21%- han distorsionat el model, perquè tot el que s’ha recaptat de més ha anat a mans de l’administració central.

El model de finançament s’hauria d’haver revisat enguany, però el govern de Mariano Rajoy no ho ha fet. El ministre d’Exteriors, José Manuel García-Margallo, reconeixia ahir que el model de finançament és “injust” i apuntava la possibilitat d’una reforma en què Catalunya pogués tenir la pràctica totalitat de l’impost de la renda (IRPF).

stats