PORT DE BARCELONA
Economia 09/09/2015

Els creuers injecten 413 milions al PIB català

El sector crea gairebé 7.000 llocs de treball estables

Xavier Grau
3 min
creuers

BarcelonaEl turisme de creuers aporta una facturació de quasi 800 milions d’euros a Catalunya i un impacte positiu de 413 milions al producte interior brut (PIB) català, a més de generar 6.759 llocs de treball estables directes i una recaptació fiscal de 150,8 milions, segons un estudi del laboratori d’economia aplicada AQR-Lab de la Universitat de Barcelona. L’estudi va ser presentat ahir pel catedràtic Jordi Suriñach, que n’ha sigut un dels directors, acompanyat del director general de Turisme de Barcelona, Jordi William Carnes, i el president del Port de Barcelona, Sixte Cambra.

Inscriu-te a la newsletter Economia Informació que afecta la teva butxaca
Inscriu-t’hi

L’estudi es fa públic unes setmanes després de que l’Ajuntament de Barcelona digués que analitzarà l’impacte mediambiental i econòmic del turisme de creuers per veure si és sostenible. Un anunci que al seu torn es va produir després que l’Ajuntament decretés la moratòria d’establiments turístics que ha paralitzat diversos projectes hotelers. El president del Port, Sixte Cambra, va insistir ahir que l’estudi no és una reacció davant l’anunci del nou equip de govern municipal d’Ada Colau, ja que el treball de camp es va fer el 2014 i l’encàrrec de l’estudi es va firmar el febrer del 2015, quan encara no governava Barcelona en Comú. Cambra va indicar que ha mantingut contactes amb el nou equip de govern municipal però que encara està a l’espera de “quadrar les agendes” per mantenir una trobada de treball amb l’alcaldessa, Ada Colau, i el seu equip.

L’estudi distingeix entre l’aportació directa, indirecta i induïda de l’activitat dels creuers en l’economia catalana, i tot i reconèixer alguns inconvenients com la congestió a la ciutat i l’impacte en el medi ambient, considera que “s’ha de relativitzar i controlar”. Tot i això, Sixte Cambra va anunciar que en un màxim de dos mesos es tindrà un estudi complet sobre l’impacte mediambiental.

L’informe sobre l’impacte econòmic, dirigit per Jordi Suriñach, distingeix l’aportació que fan directament els creueristes -que són gairebé 316 milions d’euros-, les navilieres -que aporten 121 milions- i les tripulacions -que gasten 5,5 milions-. A aquesta despesa s’hi ha de sumar la indirecta i induïda, de 353 milions segons els càlculs que s’han fet basats en les enquestes de Turisme de Barcelona a turistes i a creueristes. Per arribar a aquesta xifra s’han estudiat diferents paràmetres, com la despesa diària dels creueristes que no passen cap nit a Barcelona -que és de 53,3 euros- o la dels que sí que hi dormen (perquè no fan escala sinó que és l’inici o final del creuer) -que és de 202 euros diaris.

Les dades de l’estudi estableixen que el 2014 van passar per Barcelona 2.364.292 creueristes en 764 vaixells. Però del total n’hi va haver un 18,6% que no van visitar la ciutat ni hi van dormir. Són turistes que van fer escala sense baixar del vaixell. De la resta, que són 1,8 milions, el 57,5% van visitar la ciutat però no s’hi van quedar a dormir. Aquests turistes van estar a Barcelona 4,3 hores de mitjana i van fer una despesa de 53 euros per cap. Però quasi el 24% dels creueristes van dormir a Barcelona abans d’embarcar o després de desembarcar. Són els que van en creuers que tenen l’inici o el final de trajecte a Barcelona i que, de mitjana, van estar a la ciutat 2,6 nits i van gastar 202 euros diaris.

En aquest sentit, el president del Port va destacar la importància del fet que Barcelona sigui el quart port del món com a base de creuers, cosa que fa que molts dels turistes no només visitin la ciutat, sinó que s’hi estiguin més temps i amb una despesa diària superior.

Impacte al Prat

Segons Sixte Cambra, després del gran creixement dels creuers a Barcelona entre el 2000 i el 2011, el nombre de visitants s’ha estabilitzat tot i la crisi. Però per als dos pròxims anys s’espera, segons les planificacions notificades per les navilieres, un lleuger increment.

L’estudi també té en compte la important relació que hi ha entre l’augment del nombre de creueristes i l’increment de passatgers internacionals a l’aeroport del Prat, perquè el 78% dels creueristes que inicien o acaben el viatge al port de Barcelona utilitzen el Prat, una xifra que suposa una facturació addicional de quasi 22 milions per a l’aeroport.

I per a aquest diumenge s’espera un nou rècord amb set vaixells atracats, que portaran a la ciutat 27.000 persones de cop.

stats