Energia
Economia 24/11/2021

Crida dels empresaris al Govern per crear un comissionat per la transició energètica

Les patronals i les cambres insisteixen que el nou decret de renovables es tramiti com a llei

2 min
Els representants de la cambres i les patronal catalanes

BarcelonaLa Cambra de Comerç de Barcelona, les patronals catalanes Foment del Treball i Pimec i el Consell General de Cambres de Catalunya han tornat a escenificar la seva unió aquest cop per reclamar al Govern la creació d'un comissionat que coordini els diferents departaments, per liderar les polítiques climàtiques i de transició energètica de manera "transversal".

Inscriu-te a la newsletter Economia Informació que afecta la teva butxaca
Inscriu-t’hi

La reclamació s'ha fet en forma de manifest que han signat els representants dels empresaris en un acte que s'ha celebrat aquest dimecres al matí a la Llotja de Mar. El text, que es farà arribar aquest mateix dimecres a l'executiu català, reclama, entre altres aspectes, fer front a l'escalfament global, una gestió individualitzada i responsable del consum d'energia i conscienciar i implicar en el procés la ciutadania.

La presidenta de la Cambra de Comerç de Barcelona, Mònica Roca, ha reconegut que es tracta d'un camí llarg però que alhora és prioritari i ho ha exemplificat assenyalant que només un 20% de la producció energètica a Catalunya es fa amb fonts renovables, un percentatge que està molt per sota d'Europa (33%) i del conjunt d'Espanya, que ja arriba al 44%.

El president de Pimec, Antoni Cañete, ha quantificat en 300.000 milions d'euros les inversions necessàries fins al 2050 per fer aquesta transició energètica, dels quals, ha puntualitzat, 50.000 milions s'haurien de destinar al desplegament de renovables, tant del sector públic com del privat.

"És una proposta que el Govern hauria de rebre amb els braços oberts", ha apuntat el president de Foment del Treball, Josep Sánchez Llibre, que ha matisat que el plantejament no és "crític" sinó "constructiu". "Volem ser líders mundials i no som ni líders de l'estat espanyol", ha afegit. En aquesta línia el president del Consell General de Cambres, Joan Fàbrega, ha insistit en la importància d'arribar a "un acord de país".

De decret a projecte de llei

El teixit empresarial català també ha aprofitat l'acte per fer una crida perquè la modificació del decret llei que ha d'accelerar precisament el desenvolupament de les energies renovables i que s'ha aprovat recentment per la Generalitat es tramiti "com una llei". "Si es tramita com a projecte de llei es podran recollir totes les sensibilitats", ha dit el president de Foment del Treball. De fet, les dues patronals ja van fer aquesta petició la setmana passada en un altre acte conjunt.

stats