Economia 04/04/2013

L'Estat incrementa la compra de deute espanyol a través de la 'guardiola de les pensions'

La tinença de bons va suposar el 2012 el 97% dels actius del Fons de Reserva de la Seguretat Social, quan al 2011 era el 90%

Ara
1 min

MadridEl Fons de Reserva de la Seguretat Social, l'anomenada guardiola de les pensions, va incrementar l'any passat la compra de deute públic, fins al punt que la tinença de bons va suposar el 97% del conjunt dels seus actius quan al 2011 era el 90%, segons l'informe anual de l'organisme estatal, al qual ha tingut accés l'agència Bloomberg.

Inscriu-te a la newsletter Economia Informació que afecta la teva butxaca
Inscriu-t’hi

El fons va comprar prop de 20 milions d'euros de deute espanyol l'any passat, mentre que va vendre 4,6 milions d'euros de bons francesos, holandesos i alemanys. Més del 70% de les compres es van dur a terme en la segona meitat de l'any, després que el president del Banc Central Europeu (BCE), Mario Draghi, es comprometés a defensar l'euro i anunciés un programa de compra de bons, cosa que va disminuir dràsticament el cost del deute espanyol, que havia arribat a intercanviar-se per sobre d'un alarmant tipus d'interès del 7%. En conclusió, això significa que l'Estat va comprar una part rellevant del seu propi deute, cosa que el fa més vulnerable als vaivens del mercat però alhora li permet fer compres massives que redueixen el cost del deute i per tant, donen confiança als mercats.

El Fons de Reserva de la Seguretat Social va tancar l'any 2012 amb una dotació de 63.000 milions d'euros. Va guanyar 3.000 milions d'euros amb les inversions en deute que li van servir per compensar en part els 7.000 que es va gastar el govern espanyol en pagar a partir del setembre la paga extra de Nadal als jubilats i la compensació parcial de les pensions amb la inflació. Part d'aquests 7.000 milions, van sortir de la guardiola de les pensions.

stats