Economia 09/05/2013

La banca haurà d'avisar que la clàusula terra limita la rebaixa de la hipoteca

El Suprem crea jurisprudència i obliga les entitats a advertir expressament que hauran de pagar un interès mínim per molt que baixi l'Euríbor

Efe
1 min
Promoció d'habitatges a Girona. El govern espanyol vol reduir l'estoc de pisos buits i considera que per aconseguir-ho cal donar facilitats de compra als immigrants.

MadridEl ple de la sala civil del Tribunal Suprem ha obligat la banca a advertir expressament als clients que si signen un hipoteca amb clàusules terra no podran beneficiar-se de determinades baixades de l'Euríbor. Aquestes clàusules limiten l'interès mínim que el client pagarà per la seva hipoteca de manera que mai podrà pagar menys d'aquest mínim per molt que baixi l'Euríbor.

Inscriu-te a la newsletter Economia Informació que afecta la teva butxaca
Inscriu-t’hi

Així ho ha establert l'alt tribunal en una sentència en la qual, creant jurisprudència, declara la nul·litat d'aquestes clàusules en els casos en els quals es produeixi una falta de transparència i en la qual estableix que no és suficient que siguin comprensibles de forma aïllada.

També assenyala que, d'acord amb aquest requisit, els clients han de ser informats d'altres productes perquè puguin realitzar una comparació amb dades suficients.

Amb aquesta resolució, els magistrats creen doctrina després d'admetre el recurs de l'Associació d'Usuaris de Serveis Bancaris i Financers (Ausbanc) contra una sentència de l'Audiència de Sevilla que donava la raó al BBVA i avalava aquestes clàusules.

Des del BBVA han assenyalat que la sentència no qüestiona la validesa de les clàusules i "no afecta les quantitats ja pagades". En qualsevol cas, han afegit que cal conèixer la sentència "en detall" per poder valorar-la "amb més profunditat".

stats