Economia 22/09/2016

La compra del BPI empeny CaixaBank a vendre's un 10% del capital

L'operació, a preu de mercat, puja a 1.375 milions d'euros i permetrà reforçar el capital del banc català

Ara
2 min
La Caixa es ven per complir amb  la 'troica' un 7,5% de CaixaBank

BarcelonaCaixaBank ha iniciat aquest dijous una col·locació privada i accelerada del 10% del seu capital entre inversors qualificats, amb la finalitat de reforçar el seu capital de cara a l'oferta pública d'adquisició (OPA) sobre el banc portuguès BPI.

El banc català ha comunicat a la Comissió Nacional del Mercat de Valors (CNMV) que ha posat en marxa el procés per vendre's 585 milions d'accions pròpies, que suposen un 9,9% del capital. La CNMV ha suspès a quarts de sis de la tarda la cotització a les borses de les accions de CaixaBank.

Llum verda a l'opa de CaixaBank a BPIEn el moment de la suspensió, l'acció del banc cotitzava a gairebé 2,35 euros, fet que suposa que amb aquesta venda CaixaBank podria obtenir a preu de mercat uns 1.375 milions d'euros.

Les accions formen part de l'autocartera que tenia CaixaBank, la majoria procedents d'una operació, entre el desembre de l'any passat i el maig del 2016, d'intercanvi d'actius entre el banc i el seu principal accionista, Criteria Caixa, el hòlding de participades de La Caixa.

En aquesta operació Caixabank va traspassar a la seva matriu les accions que tenia al Grupo Financiero Inbursa, de Mèxic, i al banc xinès The Bank of East Asia, i Criteria va traspassar a CaixaBank un 9,9% de les accions del propi banc català, que van quedar en autocartera, a més de 642 milions d'euros.

Amb l'operació anunciada aquest dijous, CaixaBank pretén mantenir els nivells de capital regulatori en una ràtio d'entre l'11% i el 12%. Sense aquesta operació, amb l'OPA sobre BPI, aquesta ràtio baixaria per sota d'un 11%, segons ha informat el banc. La col·locació privada entre inversors particulars la faran J.P. Morgan Securities i Morgan Stanley & Co., que també asseguren l'operació i, segons CaixaBank, ja hi ha dos grups inversors que han mostrat interès, no vinculant, per adquirir fins a uns 380 milions d'euros en accions del banc.

stats