Economia 19/09/2019

La UGT denuncia que Glovo i Deliveroo s'estalvien 168 milions anuals en sous i cotitzacions dels 'riders'

Segons un estudi, la Seguretat Social perd 76 milions cada any amb el model de repartidors autònoms

Laia Forès
1 min
La UGT ha tingut en compte la xifra de 14.000 repartidors per fer l'estudi.

MadridLes plataformes digitals de repartiment a domicili com Deliveroo, Glovo, UberEats i Stuart s'estalvien almenys 168 milions d'euros anuals en salaris i cotitzacions a la Seguretat Social dels seus repartidors a l'Estat. Un estudi del sindicat UGT revela que només la Seguretat Social perd més de 76 milions d'euros cada any, que s'estalvien les plataformes: si els repartidors tinguessin un contracte laboral, les cotitzacions serien molt més elevades.

Inscriu-te a la newsletter Economia Informació que afecta la teva butxaca
Inscriu-t’hi

Els anomenats riders són majoritàriament autònoms, sense relació laboral amb les empreses digitals. Però aquest model està molt qüestionat tant pels sindicats com per la Tresoreria General de la Seguretat Social, que ha interposat demandes contra les plataformes en diferents ciutats de l'Estat, com Barcelona, València, Madrid i Saragossa. Les empreses defensen que el model és legal però ja hi ha jutjats han sentenciat que són falsos autònoms.

Les xifres s'han calculat tenint en compte la dada de 14.000 riders a tot l'Estat de les plataformes digitals de repartiment a domicili, xifra publicada per la patronal Adigital, però la UGT estima que és una xifra conservadora i que n'hi podria haver el doble. En realitat, no hi ha dades oficials pel que fa als repartidors ni les empreses les fan públiques.

L'estudi ha tingut en compte enquestes a una cinquantena de riders per calcular el sou mitjà dels repartidors, que se situa entre 1.080 i 1.453 euros bruts, als qual s'han de restar les despeses i la quota d'autònoms, però el sindicat admet la dificultat de fer el càlcul i subratlla que són estimacions.

stats