Economia 04/02/2016

Delphi anuncia que tanca a Sant Cugat i posa en perill 540 llocs de treball

El fabricant de bombes d'injecció dièsel aposta per endur-se la producció a Romania i busca un comprador que es vulgui quedar les instal·lacions

Elena Freixa
2 min
La planta de Delphi de Sant Cugat del Vallès on hi treballen més de 500 persones. CRISTINA CALDERER

BarcelonaEl proveïdor de l'automòbil Delphi ha anunciat a la plantilla que vol tancar la fàbrica de Sant Cugat del Vallès a finals d'aquest any. La notícia posa en perill 540 llocs de treball i un centenar més d'empreses subcontractades que treballen a les instal·lacions, segons ha explicat el portaveu de CCOO al Vallès Occidental, Jordi Arnaiz.

Inscriu-te a la newsletter Economia Informació que afecta la teva butxaca
Inscriu-t’hi

La fàbrica de Sant Cugat es dedica a produir bombes d’injecció per als vehicles dièsel, però el seu producte s’ha anat quedant antic. L’empresa ha optat per endur-se la producció de Catalunya cap a una planta de Romania. “Ja fa un parell d’anys que vèiem que l’activitat baixava i no venien nous productes”, va criticar Arnaiz.

Delphi va argumentar en un comunicat que “els costos estructurals de la planta” no permeten assignar-li noves oportunitats per fer-la viable. Va apuntar a diversos factors “de negoci” que fan impossible que la fàbrica sigui competitiva.

Les instal·lacions ja van patir una retallada de plantilla el 2013, un expedient de regulació d'ocupació que va costar 170 llocs de treball. La planta havia arribat a tenir prop d'un miler de treballadors, però els últims anys els processos de reestructuració els han acabat reduint a la meitat.

La direcció europea de Delphi ha pres la decisió aquest dijous i l'ha emmarcat també en la crisi d'imatge i vendes del dièsel al mercat Europeu, una referència implícita a la crisi de Volkswagen.

Planta en venda

Els treballadors han vist com la multinacional feia evident que no apostava per la planta de Sant Cugat els últims mesos. Direcció i comitè d'empresa mantenen reunions des del setembre en les quals Delphi els va informar que buscava un possible inversor interessat a quedar-se la planta i mantenir-hi activitat productiva.

Segons els treballadors, diverses empreses del sector metal·lúrgic han visitat la planta darrerament sense que, de moment, s'hagi tancat cap acord. Delphi ha renovat tres mesos més el contracte amb l'empresa a qui ha encarregat la cerca d'interessats per traspassar la planta, segons ha informat CCOO.

El comitè d'empresa es reunirà dilluns vinent per estudiar possibles mobilitzacions per aturar el tancament i la pèrdua de centenars de llocs de treball.

stats