FINANCES

És l'import més alt de la història, segons informa el Consell Mundial de l'Or (WGC, per les seves sigles en anglès)

La demanda d'or va superar el 2010 els 110.000 milions d'euros

El WGC destaca que el sector de la joieria va gaudir d'una "sòlida recuperació" el 2010, amb un increment de la demanda del 17% en comparació amb el 2009, impulsat principalment pel mercat asiàtic, especialment pel xinès


La demanda d'or va aconseguir el 2010 una xifra anual de 3.812 tones, la quantitat més elevada en deu anys, amb un valor de 150.000 milions de dòlars (110.600 milions d'euros). És l'import més alt de la història, segons informa el Consell Mundial de l'Or (WGC, per les seves sigles en anglès).

"El 2010 va ser un any excepcional per l'or, amb una forta demanda en tots els sectors", va destacar el Consell Mundial de l'Or, qui va recordar també que aquesta demanda va portar al metall a marcar un preu rècord el passat 9 de novembre de 2010 de 1.421 dòlars (1.047 euros) per unça.

Respecte als factors claus que van impulsar aquest creixement de la demanda, el WGC destaca que el sector de la joieria va gaudir d'una "sòlida recuperació" el 2010, amb un increment de la demanda del 17% en comparació amb el 2009, impulsat principalment pel mercat asiàtic, especialment pel xinès. "Els consumidors asiàtics van liderar la demanda amb una recuperació del mercat indi i un fort impuls de la demanda xinesa d'or, el que conjuntament va representar el 51% del total de la demanda de joieria i inversió de l'any", va agregar.

Així mateix, destaca el canvi "estructural" de la política dels bancs centrals cap a l'or, que va suposar que per primera vegada en 21 anys es convertissin en compradors nets d'or, eliminant així una "significativa" font de proveïment pel mercat.

El Consell explica també que la demanda per part dels inversors va caure un 2% respecte al 2009, però va marcar la segona dada més alta de la història amb 1.333 tones, que van equivaler a 52.000 milions de dòlars (38.000 milions d'euros).

El director gerent d'inversions del Consell Mundial de l'Or, Marcus Grubb, va assenyalar que, com ja van anticipar, el 2010 ha sigut un "gran any" pel metall, amb una forta demanda en tots els sectors. En concret, va subratllar que les economies emergents, que han experimentat un "ràpid creixement econòmic", van ser "grans compradores d'or" per diversificar les seves reserves externes.

Més continguts de