Economia 25/03/2021

La desescalada del març treu de l’ERTO 117.000 empleats

2 min
El ministre de Seguretat Social, José Luis Escrivá,  al Congrés.

BarcelonaL’aixecament de restriccions que s’ha dut a terme aquest març durant la desescalada de la tercera onada ha impactat positivament en el mercat laboral i ha provocat un descens dels treballadors que estan en un expedient de regulació temporal d’ocupació (ERTO). Si al tancament del febrer hi havia 900.000 empleats en aquesta situació a Espanya, a data de 20 de març aquesta xifra ja s’ha reduït fins a les 783.000 persones. La mitjana del mes, però, supera els 800.000 casos.

Les dades les va donar a conèixer ahir el ministre de Seguretat Social, José Luis Escrivá, en una roda de premsa per fer balanç de les mesures preses pel seu ministeri davant la pandèmia. El ministre va reconèixer l’impacte que ha tingut en el mercat laboral i en l’economia aquesta tercera onada. Malgrat això, també va deixar anar un bri d’optimisme assegurant que les últimes dades d’afiliació a la seguretat social del març van “una mica millor”, tot i que òbviament no s’està contractant al ritme habitual en aquesta època en temps precovid. “La recuperació d’ocupació serà més forta després de Setmana Santa”, va augurar Escrivá, que també va avançar que un cop s’acabi la pròrroga actual dels ERTO, cosa que passarà el 31 de maig, es tornaran a adaptar aquests expedients en funció de la fase en què estigui la pandèmia.

El ministre va donar més pistes sobre aquesta pròrroga i va avançar que “la clau” tornarà a recaure en “l’activació”; dit d’una altra manera, en les exoneracions de les quotes per a les empreses que vagin reincorporant treballadors. No obstant, Escrivá va emplaçar a les negociacions que s’obriran pròximament amb els agents socials -la patronal i els sindicats majoritaris-; no només per veure com es prorrogaran aquests expedients a partir del 31 de maig, sinó també per dissenyar el nou model d’ERTO estructural més enllà de la pandèmia.

Més homes que dones

En el punt més àlgid del covid, quan hi va haver el confinament més estricte, els afectats per ERTO van arribar a 3,4 milions a l’Estat. El perfil majoritari dels afectats ha estat el d’un home (53%) amb contracte indefinit. Un 30% dels afectats només han estat aturats temporalment cinc dies, una xifra més elevada entre els col·lectius tradicionalment més castigats en el mercat laboral: dones, treballadors temporals i els menors de 30 anys i majors de 60.

El ministre també va fer balanç de quantes persones han estat de baixa a causa del covid, i la xifra puja a 3,8 milions: 1,3 milions per coronavirus i 2,5 milions més perquè es van haver d’aïllar per haver tingut contacte amb algun malalt. Pel que fa al cost de totes les mesures que ha aplicat el seu ministeri per fer front a la pandèmia (ERTOs o protecció d’autònoms), Escrivá la va xifrar en 16.000 milions fins al març, una xifra que es dispararà fins als 40.000 milions al maig si s’hi sumen les partides de l’atur. Davant l’impacte de la tercera onada, el ministre tampoc va amagar que serà molt “difícil” que en el primer trimestre de l’any el PIB tanqui en positiu.

stats