Economia 06/11/2015

Desigual inaugura nau logística en plena reorganització

Júlia Manresa
3 min
Les instal·lacions a Viladecans han costat 40 milions d’euros.

Desigual va inaugurar ahir a Viladecans un nou centre logístic que té poc a veure amb la imatge colorista i cridanera a la qual la firma de l’eslògan “La vida és xula” té acostumats els seus clients. Al contrari del que és habitual a les seves botigues i oficines o, fins i tot, al seu altre centre logístic, de Gavà, aquí manen el gris i la fusta. Però els canvis a Desigual van més enllà de l’estètica. Aquest any la companyia ha posat el fre de mà i està en plena “racionalització” del negoci. Si l’any passat va obrir més de 140 noves botigues, aquest any l’acabarà amb només una vintena de noves obertures, és a dir, un 86% menys. L’objectiu és garantir un creixement sostenible de la firma de moda després d’anys d’avançar sense una planificació clara ni una estructura de departaments definida, segons fonts de la companyia. Per això l’empresa “està repensant de dalt a baix el negoci” i presentarà un nou pla estratègic a principis de l’any que ve.

Inscriu-te a la newsletter Economia Informació que afecta la teva butxaca
Inscriu-t’hi

La marca de moda barcelonina, presidida pel suec Thomas Meyer, que també n’és el conseller delegat després de l’acomiadament aquest any de Manel Jadraque, va veure com les seves vendes retrocedien lleugerament el primer semestre d’aquest 2015, quan va facturar 452 milions d’euros i va reduir un 26% el seu benefici d’explotació. D’entrada, no es tracta d’una xifra alarmant, però sí que marca clarament un canvi de tendència, ja que Desigual venia de ritmes de creixement del 86% el 2012, per exemple.

És per això que la companyia va anunciar aquest any el tancament de diverses franquícies a Rússia i ara ja parla obertament de “reorganització del negoci”. Fonts de la marca, però, també reconeixen que aquesta racionalització del negoci pot implicar “efectes col·laterals”, com ara acomiadaments o canvis en l’estructura organitzativa de la companyia, que fins ara no havia delimitat clarament certes línies. Per exemple, no funcionava per departaments sinó per reptes, expliquen les mateixes fonts.

El segon centre logístic

Enmig d’aquesta incertesa, Desigual va estrenar ahir a Viladecans el seu segon centre logístic a Catalunya, que ha suposat una inversió de 40 milions d’euros i que ha trigat poc més d’un any i mig a posar-se en funcionament. Les instal·lacions ocupen més de 23.500 metres quadrats de superfície i ja avancen “la pèrdua de color” que la marca està experimentant aquest últim any.

La nova plataforma logística va entrar en funcionament fa unes setmanes i té capacitat per preparar 30 milions d’unitats anuals i per emmagatzemar 200.000 caixes. L’objectiu d’aquestes instal·lacions és optimitzar l’automatització de la distribució de la firma, que comercialitza roba, sabates, perfumeria i complements per a la llar i té 17 canals diferents, ja que també compta amb servei directe a clients i a botigues.

Actualment aquest centre compta amb 105 treballadors, que poden arribar a ser 200 en pics de feina, com ara èpoques de rebaixes o la campanya de Nadal. El director de logística de Desigual, Manel Jiménez, va explicar ahir que el nou edifici duplica les instal·lacions de Gavà construïdes el 2007 i que “amplia la capacitat logística de la firma, millora l’estructura a nivell de tecnologia i prepara l’empresa per ser més ràpida i consolidar el comerç electrònic”, que ja suposa un 10% de tota la facturació.

El centre estarà a ple rendiment a meitat del 2016, però Desigual encara pot ampliar-ne més la capacitat amb una inversió d’uns 10 milions en maquinària i tecnologia.

stats