Economia 31/01/2021

Desocupar un habitatge pot trigar de vuit mesos a dos anys

Es resol pel procediment de desnonament per precari

L.B.
3 min
Exemple d’un dels anuncis de pisos ocupats que es poden trobar als portals immobiliaris.

BarcelonaUn cop un inversor o, en menor mesura, un particular decideix comprar un pis ocupat, ha d’iniciar un procediment per fer fora les persones que l’ocupen. “Actualment és un procés llarg fer-los fora i, amb el covid, a Catalunya, encara més”, opina l’advocat Alejandro Fuentes-Lojo, que no recomanaria una compra com aquesta: “És començar amb problemes des de bon principi”. El mateix opina David Viladecans Jiménez, director d’assessoria jurídica de Tecnotramit: “Si és un particular sense experiència en la compra d’immobles no m’hi ficaria. No saps si hi ha menors o persones dependents i et pots trobar que no els pots fer fora perquè s’ha de fer una tramitació molt llarga”.

Quin és el procediment?

“Si compres un pis sabent que està ocupat no es pot considerar un delicte i, per tant, s’ha d’iniciar un procediment civil per fer-los fora”, explica Viladecans Jiménez. El primer que es fa és posar una demanda de desnonament per precari davant el jutjat de primera instància del lloc on sigui l’immoble. Aquest és un procediment judicial mitjançant el qual es pretén la recuperació d’un immoble en cas d’estar ocupat per una tercera persona sense títol.

L’advocada penalista Anaïs Franquesa explica que el més lògic seria també fer un estudi de la situació per si la persona que l’està ocupant “està en situació de vulnerabilitat”. “En cas de vulnerabilitat s’aplica el protocol existent perquè la persona tingui una alternativa habitacional”, afegeix.

Quant pot durar el procés?

Segons explica Viladecans Jiménez, la durada de tot el procediment pot trigar entre 8 mesos i un any en primera instància. “Això a Barcelona, perquè en altres partits judicials es pot allargar més”. “Però amb apel·lació i tot pot durar fins a dos anys”, afegeix Fuentes-Lojo. Això en el cas hipotètic que es recorri la sentència. Segons Viladecans Jiménez, també depèn del tipus d’ocupació. En el cas de màfies organitzades, explica que contracten advocats que cobren “per cada mes que es manté l’ocupació”. Jaime Palomera, portaveu del Sindicat de Llogaters, apunta que “no es pot negar que hi hagi ocupacions delictives” però recorda que “la immensa majoria” d’ocupacions són de famílies “expulsades del mercat”. Les màfies organitzades, al seu torn, venen les claus a famílies necessitades, és el que es coneix com a "pisos patada".

Quin és el resultat?

Segons Fuentes-Lojo, normalment s’acaba fent fora els ocupants; si bé la normativa catalana d’habitatge, que aquesta setmana ha tombat el Tribunal Constitucional, establia que els grans tenidors han d’oferir un lloguer social a les persones que estiguin ocupant un habitatge sense contracte però portin més de sis mesos vivint-hi.

Quin cost té?

“Un particular, si coneix l’ocupació, haurà d’assumir les despeses per fer fora els ocupants i un inversor professional tindrà els seus advocats especialistes. El particular tindrà més problemes perquè haurà de buscar advocats o empreses que es dediquin a fer-los fora”, indica Viladecans Jiménez. Fuentes-Lojo explica que s’haurà de pagar les despeses de l’advocat i del procurador, uns 1.500 euros aproximadament.

També hi ha altres mètodes més “expeditius” d’empreses que es dediquen professionalment i al marge de la llei a fer fora ocupes. “Empreses com Desokupa i d’altres ja han tingut denúncies per coaccions i ús de la força i la intimidació per expulsar persones d’un habitatge i això és delicte”, recorda Franquesa.

stats