Economia 14/08/2014

El deute públic d'Espanya supera per primer cop el bilió d'euros

Suposa ja el 98,4% del PIB. Si segueix a aquest ritme superarà aviat la previsió del govern espanyol per a aquest any, del 99,5% del PIB

Mariona Ferrer I Fornells
2 min
La seu del Banc d'Espanya, a Madrid. EFE

MadridEl deute públic espanyol va superar al juny per primer cop el llindar històric del bilió d'euros –1.007.319 milions–. Segons les dades difoses aquest dijous pel Banc d'Espanya, el deute del conjunt de les administracions suposa ja el 98,4% del PIB, i s'acosta perillosament al 100% del producte interior brut de l'Estat. La previsió del govern espanyol per a aquest any és que el deute arribi al 99,5 % del PIB. Tot i això, el ministre d'Hisenda, Cristóbal Montoro, ja ha dit en més d'una ocasió que és possible que aquesta previsió es dispari.

Inscriu-te a la newsletter Economia Informació que afecta la teva butxaca
Inscriu-t’hi

El llindar històric del bilió d'euros és significatiu, ja que el deute públic espanyol s'ha triplicat des que va començar la crisi econòmica. Si el 2007 suposava el 35,3% del PIB, ara ja està tocant el 100%. Quan Mariano Rajoy va arribar a la Moncloa, a finals del 2011, el deute era de 737.406 milions d'euros, el 70,4% del PIB.

Creix el deute a mitjà i llarg termini

L'última tendència de l'administració és a col·locar deute a mitjà i llarg termini. Segons les dades del Banc d'Espanya, aquest tipus de terminis suposen ja més de dos terços del deute total. I no fa altra cosa que créixer. Al juny, aquests préstecs van sumar 729.331 milions d'euros, la qual cosa representa un increment de l'11,3% respecte de fa un any. En canvi, el deute públic a través de valors a curt termini en mans de les administracions públiques s'ha reduït un 10% respecte de fa un any. Això s'entén per la millora de la confiança dels mercats en l'Estat i la possibilitat de finançar-se a terminis més llargs amb menors interessos.

L'altra cara de la recuperació

Brussel·les ha pressionat Espanya perquè reduís els objectius de dèficit des de la crisi del deute, però el deute públic ha estat un dels més afectats d'aquest període de turbulències. L'Estat comença a aprovar en la majoria d'indicadors econòmics, però el deute públic és un llarg llastre que es deixarà com a herència a les futures generacions.

El ministre d'Economia, Luis de Guindos, va atribuir, fa uns mesos, l'increment desbocat del deute públic al dèficit acumulat de les autonomies, amb mesures com el pagament a proveïdors o el fons de liquiditat autonòmic (FLA). Tot i això, va admetre que el rescat a la banca també va suposar un fort increment per al deute públic.

De totes maneres, no és el moment més crític per al deute espanyol. Segons un estudi històric del Fons Monetari Internacional (FMI), el deute públic espanyol va superar o va arribar al 100% del PIB entre el 1900 i el 1909. El seu nivell màxim va ser el 1881, suposant el 149% del PIB –va ser l'any que va començar a comptabilitzar-se– i el seu mínim el 1975, amb la mort del dictador Francisco Franco (7,3% del PIB). Però mai havia superat el llindar històric del bilió d'euros.

stats