Economia 15/04/2013

El president de l'Eurogrup va mentir per inflar el currículum

Jeroen Dijsselbloem hi va incloure un màster per la Universitat de Cork que ni ha fet ni existeix

Ara
2 min
El president de l'Eurogrup, Jeroen Dijsselbloem / EFE

BarcelonaJeroen Dijsselbloem, el president de l'Eurogrup, no té un màster en Economia i Negocis per la Universitat de Cork, tal com s'afirmava en el currículum oficial repartit quan va ser nomenat per al càrrec, i penjat fins a aquest dilluns a la pàgina web de la institució. I no només no el té perquè no es va titular per la universitat irlandesa sinó perquè el títol ni tan sols existeix.

Inscriu-te a la newsletter Economia Informació que afecta la teva butxaca
Inscriu-t’hi

Jeroen Dijsselbloem, el president de l'Eurogrup, és un home que està sempre a prop de la polèmica. A Holanda, on és ministre de Finances, té fama de dir les coses pel seu nom, la qual cosa explicaria per què sovint les seves declaracions causen problemes al partit i al govern. Més delicada és la seva gestió al capdavant de l'Eurogrup, on algunes d'aquestes declaracions 'sinceres' han causat autèntiques tempestes als mercats, com quan va assegurar que la quitança als dipòsits xipriotes serviria de model a futurs rescats. Posteriorment a aquest escàndol, uns dies durant els quals Europa va fregar, un cop més, la catàstrofe, Dijsselbloem s'ha mostrat més moderat. Fa uns dies, preguntat per si Espanya rebria més temps per complir els seus objectius de dèficit, es va quedar, literalment, sense paraules, i va buscar refugi en la seva assistent per saber què contestar als periodistes.

L'última polèmica que afecta el loquaç president de l'Eurogrup no té res a veure, però, amb la seva visió sobre l'economia europea, sinó amb la seva honestedat personal. Quan va ser nomenat president de l'Eurogrup es va difondre un currículum oficial, penjat durant mesos a la pàgina web de la institució, en el qual s'afirmava que Dijsselbloem tenia un màster en Economia i Negocis per la Universitat de Cork. Durant mesos ningú no va detectar l'engany, fins que el diari irlandès 'Independent' va començar a investigar. La sorpresa va ser majúscula: no només no és cert que Dijsselbloem tingui el màster, sinó que aquesta titulació ni tan sols existeix.

Després que l''Independent' difongués la notícia, l'Eurogrup es va afanyar a modificar el currículum del president i va justificar la polèmica entrada argumentant un "error de traducció". Segons la institució, Dijsselbloem no es va titular però sí que va fer recerca a la universitat, en l'àrea d'economia empresarial. Així ho afirma el currículum retocat. El diari irlandès insisteix, però, que Dijsselbloem només va fer una estada de dos mesos al campus de Cork i que no feia recerca en l'àrea indicada sinó en la del "negoci de l'alimentació".

El de Dijsselbloem no és el primer cas d'un polític que menteix en el seu currículum, sempre alimentant-lo amb dades exagerades. A Alemanya i el Regne Unit, hi ha hagut fins i tot dimissions quan es va saber que alguns ministres havien inclòs dades falses en els seus currículums. A casa nostra, fonts del Govern van titllar d'error el fet que el currículum de la vicepresidenta Ortega assegurés que era llicenciada en Psicologia quan no havia acabat la carrera. A diferència d'altres col·legues europeus Ortega no va dimitir. Això sí, un any després que es detectés "l'error" la vicepresidenta va acabar, finalment, la carrera.

stats