Moda
Economia Directius 28/04/2023

El somni impossible de l'home més ric del món

Bernard Arnault, l'amo de l'imperi global del luxe LVMH, veu com l'empresa arriba al mig bilió de dòlars de valor en borsa mentre aspira a guanyar al tenis Roger Federer

4 min
Bernard Arnault a l'Elisi en una imatge d'arxiu / THOMAS SAMSON / AFP

LondresQuan el 5 de març del 2014 Bernard Arnault va fer 65 anys encara no era l'home més ric del món, com ara, que en té 74, però s'hi acostava. Ja era l'amo i senyor del gran imperi global del luxe LVMH i s'ho podia permetre tot, almenys tot el que es pogués comprar amb diners. Per als seus 65 anys, els seus cinc fills –de dos matrimonis– van pensar en un present ben especial.

Inscriu-te a la newsletter Economia Informació que afecta la teva butxaca
Inscriu-t’hi

Jugador de tenis apassionat fins al moll de l'os, amb una figura estilitzada, els hereus li van organitzar un partit informal amb Roger Federer, el guanyador de 20 torneigs del Grand Slam. Arnault va fer algun punt, per cortesia de Federer, és clar, que no es devia esforçar com quan jugava Wimbledon.

Convèncer el suís de participar-hi no va ser gens difícil per als Arnault. No era qüestió de preu: des del 2012 Federer és ambaixador i imatge de Möet Chandon, una de les marques, en aquest cas de xampany, de què Arnault és el propietari, a més de president i conseller delegat executiu del grup Louis Vuitton Möet Hennessy.

Dilluns passat LVMH es va convertir en la primera empresa europea que arribava a un valor de mercat de mig bilió de dòlars. La recuperació de les vendes, impulsades per la despesa dels consumidors xinesos després que Pequín acabés amb la política de covid zero, n'ha sigut el motor. Així consolidava una ascensió imparable des que el 2021 va superar Nestlé com la companyia europea més ben valorada als parquets.

Entre les 'top ten'

Les accions de LVMH a la borsa de París de l'amo de Louis Vuitton i Dior –una altra de les marques del grup– van pujar dilluns el 0,3% fins als 903,7 euros, cosa que suposa una capitalització de mercat de 454.000 milions d'euros, equivalent als 500.300 milions de dòlars, en uns moments en què el tipus de canvi va arribar als 1,1019 euros per dòlar. D'aquesta manera, el grup de Bernard Arnault s'ha situat entre les 10 millors empreses del món segons cotització.

La llista està dominada pels grups tecnològics nord-americans, amb Apple al capdavant. LVMH ocupa el número 10, just per davant de Visa i per darrere de Tesla. El 2021, Arnault va desbancar Jezz Bezos, l'amo d'Amazon, com a home més ric del món. Setmanes després, però, i fruit de les fluctuacions i els capricis de Wall Steet, ho va ser Elon Musk, i, a finals de l'any passat, Arnault va tornar ocupar el primer lloc, amb una fortuna estimada de 183.300 milions de dòlars.

Una mica menys del 10% d'aquesta quantitat inqualificable, 16.300 milions de dòlars, és el que el 2020 va pagar LVMH per comprar la marca Tifanny's, i coronar el grup amb el sinònim del vell glamur i luxe de Nova York.

Audrey Hepburn a 'Breakfast at Tiffany's'

Entre el juny i l'agost de l'any passat, la galeria Saatchi de Londres va acollir una exposició sobre la immortal firma, la més àmplia feta en cent anys. A Londres va ser possible veure, per exemple, 400 peces de la col·lecció històrica de la companyia, incloent-hi més de 150 que es mostraven al públic per primera vegada. Hi havia també el vestit de Givenchy que porta Audrey Hepburn a Breakfast at Tiffany's o un dels diamants grocs més rars i exquisits del món: el Tiffany, de 128,54 quirats. L'exposició havia estat supervisada per Alexandre Arnault, un dels cinc fills de Bernard, que treballa com a executiu de Tiffany's des que la casa va ser adquirida pel grup.

Una saga de pel·lícula

LVHM va néixer el 1987 fruit de la fusió de Louis Vuitton (fundada el 1854) amb Moët Hennessy, establerta després de la també fusió, el 1971, entre el productor de xampany Moët & Chandon (1743) i el productor de conyac Hennessy (1765). Des d'aleshores, el nombre de companyies, filials i subfilials no ha parat de créixer al voltat d'Arnault. A més de les ja esmentades, d'altres, fins a les 75, són: Dom Perignon, Veuve Clicquot, Loewe, Kenzo, Celine, Acqua di Parma, Bulgari, TAG Heuer, Belmond o Givenchy. Inopinadament, el grup també té un parell de mitjans de comunicació: Le Pariesien i el diari econòmic Les Echos, del qual acaba de fer fora el director per un parell d'articles que no han agradat gens a la propietat, segons el consell de redacció.

Com en totes les nissagues poderoses amb un gran nombre de satèl·lits –els cinc fills– al voltant d'un rei sol, es digui Rupert Murdoch o Logan Roy, el protagonista de Succession, el debat sobre qui ocuparà el lloc del cap de família un cop desaparegui aquest és inevitable. A banda del ja esmentat Alexandre, de 30 anys, la resta de germans són: la Delphine, de 48, vicepresidenta i directora general adjunta de Louis Vuitton; l'Antoine, de 46, cap de comunicació i imatge de LVMH; el Frédéric, de 28, director executiu de TAG Heuer; i el Jean, de 24 anys, director de màrqueting i desenvolupament dels rellotges de Louis Vuitton.

A hores d'ara, les apostes per qui ocuparà el tron del pare estan a favor de Delphine. Però Bernard Arnault no té gaires intencions de retirar-se. Almenys de moment. El març de l'any passat, els accionistes de LVHM va votar per un 81,6% a favor d'una resolució per ampliar fins als 80 anys el límit d'edat del president i conseller delegat, fins aleshores en els 75. Apurarà fins al límit, doncs? "Mentre pugui jugar a tenis amb el meu amic Roger Federer, continuaré treballant", deia l'any passat a la novel·lista i periodista francesa Celia Walden, en una llarga entrevista per al Daily Telegraph.

De tant en tant, hi tornen, per repetir la màgia del 65è aniversari. "Ho vam fer una altra vegada l'any passat [2021] i vaig guanyar un punt, però aquest any [2022] espero aconseguir-ne dos". A més de seguir tocant el piano en una de les seves mansions – a París, Saint Tropez, Londres o el castell de Bordeus–, i de seguir envoltat de luxe, guanyar Federer és l'altra gran aspiració de l'home més ric del món. Un somni impossible.

stats