Consum
Economia 13/08/2021

La directiva de Vectura dona suport a l'oferta de la tabaquera Philip Morris

El fabricant de Marlboro pretén comprar l'empresa de medicaments respiratoris per 1.203 milions d'euros

Rut Font Camats
2 min
Les tabaqueres inicien l’assalt al cànnabis

La tabaquera més gran del món és cada vegada més a prop d'adquirir Vectura, una farmacèutica especialitzada en inhaladors respiratoris. La directiva de Vectura recomanarà per unanimitat acceptar l'oferta de compra de Philip Morris International (PMI) per un import de 1.020 milions de lliures (1.203 milions d'euros). El fons d'inversió Carlyle, el principal competidor del gegant del tabac per adquirir la farmacèutica, va presentar la seva oferta final a principis d'aquesta setmana, on valora Vectura en 958 milions de lliures (1.130 milions d'euros).

Inscriu-te a la newsletter Economia Informació que afecta la teva butxaca
Inscriu-t’hi

Per aquest motiu, la farmacèutica britànica ha emès un comunicat en què exposa que els seus directius "pretenen recomanar per unanimitat l'oferta de PMI als accionistes de Vectura", després d'una "curosa consideració de factors i dels seus deures fiduciaris". La cúpula de la companyia considera que els termes de l'oferta de la tabaquera nord-americana són "justos i raonables", sense deixar de banda que l'import proposat per PMI és més alt que l'oferta definitiva de Carlyle. D'altra banda, destaquen que podrien beneficiar-se dels recursos financers del fabricant de Marlboro, així com de la seva intenció d'invertir en recerca. Al seu torn, la tabaquera considera aquesta compra un pas per potenciar la seva línia de productes "sense fum".

Els accionistes, a deliberar

El regulador britànic de fusions d'empreses va intervenir aquest dilluns en la competició per Vectura anunciant l'inici d'una subhasta per solucionar la compra dins d'un "marc ordenat" si cap de les dues empreses declarava definitiva la seva oferta. Amb la proposta final de Carlyle, no hi haurà subhasta. Ara és el torn dels accionistes de l'empresa britànica de decidir amb quina oferta es queden.

Al mes de maig el fons d'inversió va proposar comprar les accions de la farmacèutica per 1,36 lliures (1,60 euros). Dos mesos més tard, Philip Morris va presentar la seva oferta, en què proposava abonar 1,50 lliures (1,76 euros) per acció. Ambdues empreses han incrementat la seva aposta una vegada fins a les ofertes actuals: mentre que Carlyle valora en 1,55 lliures (1,82 euros) cada acció de Vectura, l'oferta de PMI arriba als 1,65 lliures (1,94 euros) per acció.

stats