Economia 08/05/2014

Draghi no fa res però anticipa que el mes vinent podria actuar contra el risc de deflació

El president del Banc Central Europeu es mostra preocupat per la crisi d'Ucraïna i pel tipus de canvi de l'euro, però vol esperar al mes vinent per disposar de més informació

àlex Font Manté
1 min
Mario Draghi en la roda de premsa d'aquest dijous / EFE

BarcelonaEl Banc Central Europeu ha decidit no prendre cap decisió rellevant en la seva reunió mensual, que en aquesta ocasió s'ha celebrat a Brussel·les. Tot i així, hi ha diversos factors que amenacen l'economia, i el president del BCE, Mario Draghi, ha anticipat que el mes vinent podria prendre alguna acció per combatre aquests riscos. El principal temor és que la baixa inflació acabi derivant en una deflació. Draghi ha reconegut que el BCE "se sent còmode" amb la idea d'actuar el mes vinent. En aquell moment, el BCE disposarà de les seves últimes previsions i podrà prendre decisions basades en informació fresca.

Un dels elements que està analitzant el BCE és fins a quin punt la baixa inflació que es viu a tota l'eurozona (i especialment als països de la perifèria) es deu simplement a la caiguda dels preus de l'energia i l'alimentació, que són més volàtils que els de la resta de productes. "Pot ser que el tipus de canvi [de l'euro], la baixa demanda i l'elevat atur també estiguin pressionant els preus a la baixa", ha reconegut Draghi. El president del BCE també s'ha mostrat preocupat per la crisi d'Ucraïna i pels efectes que pot tenir en l'economia europea. "Europa es veurà més impactada que altres parts del món" per aquesta crisi geopolítica i per les possibles sancions que se'n derivin, ha reconegut Draghi.

Finalment, Draghi també s'ha mostrat inquiet per l'efecte que la fortalesa de l'euro pot tenir sobre la recuperació. En la seva opinió, un euro alt en un entorn de baixa inflació "és un motiu de preocupació important".

stats