Laboral

Dubtes en el retorn a l'oficina

Les empreses plantegen tornar a la presencialitat, però mantenen el teletreball mínim un dia a la setmana

Rut Font Camats
3 min
El debat sobre la presencialitat segueix molt lligat a l'evolució de la pandèmia.

BarcelonaAlguns amb les piles carregades i d'altres que ja compten els dies per a les pròximes festivitats. Sigui com sigui, quan acaba l’estiu els centres de treball es tornen a omplir d’empleats. O no. Després d’un any i mig de treballar des de casa, gràcies a l’evolució positiva de la pandèmia i a la campanya de vacunació, les empreses catalanes pensaven que el setembre seria el moment idoni per recuperar la normalitat i tornar a l’oficina. Tot i que són moltes les companyies que tenien aquesta intenció, la cinquena onada ha provocat que una bona part es plantegi seguir fent teletreball almenys un dia a la setmana, segons les patronals que es troben recopilant dades sobre la presencialitat als llocs de treball.

Inscriu-te a la newsletter Economia Informació que afecta la teva butxaca
Inscriu-t’hi

De fet, aquesta tendència a la presencialitat ja s’aprecia en les dades publicades per l'Institut Nacional d’Estadística d’abans de l’estiu. El percentatge d’empleats a Catalunya que treballaven a casa més de la meitat dels dies de la setmana va baixar del 15% durant el primer trimestre del 2021 fins a l'11% d'abril a juny. Tot i això, la gran massa de treballadors segueix anant al centre de treball: 2,78 milions d'empleats, que representen el 81% de la població ocupada de Catalunya, no van teletreballar cap dia durant el segon trimestre de l’any.

El camí cap a la presencialitat topa tant amb la cinquena onada com amb les demandes dels treballadors de combinar la feina a l'oficina amb la feina a casa. “Dona més flexibilitat. Estan disposats a tornar uns tres dies a la setmana, però amb les condicions adequades. Demanen, per exemple, espais lliures, per treballar en grup i fugir dels despatxos tancats”, explica Sílvia Balcells, directora general de l’empresa de treball temporal (ETT) Synergie. Balcells assegura que al voltant del 77% dels treballadors consideren “idoni” aquest sistema híbrid, una xifra que puja fins al 85% entre els mil·lennials. Per tal d’assegurar una bona rutina laboral amb aquest model després de les vacances, la directiva recomana mantenir reunions presencials periòdiques per no perdre el contacte i crear polítiques de treball per objectius.

Pel que fa als sectors laborals, els vinculats al màrqueting, la tecnologia i les tasques típicament d’oficina són els que tenen més facilitat per implementar aquest model. Ja abans de l’estiu, CaixaBank va iniciar un retorn progressiu a la presencialitat, amb torns alternatius de treball a l’oficina i des del domicili, fins que la presencialitat ha arribat al 50% al setembre, segons l’ACN. En altres àmbits, com l’industrial o les grans superfícies comercials, és més difícil combinar les dues modalitats. El 95% dels treballadors de la cadena Bon Preu, per exemple, ha de treballar presencialment. Per a Balcells, el model híbrid "depèn més de les funcions del treballador que del sector econòmic”.

Teletreball, quan sigui possible

Sobre això, el Procicat recomana als empresaris des de principis de juliol, una data anterior al pic de la cinquena onada, que “adoptin mesures per a la reincorporació progressiva de forma presencial als llocs de treball i que fomentin l'ús del teletreball quan, per la naturalesa de l'activitat laboral, sigui possible”. Salut també veu necessari “evitar la coincidència massiva de persones, tant dels treballadors com dels clients o usuaris, durant les franges horàries en què es prevegi més afluència”. A més, la Generalitat remarca la necessitat de recuperar l’activitat de manera gradual després de l’aturada a l’estiu.

En aquest sentit, la doctora Helena Basart, especialista en medicina del treball i assessora del Col·legi de Metges de Barcelona, posa el focus en la segona recomanació de Salut: mantenir el teletreball sempre que sigui possible pel tipus d’activitat econòmica. “S’han d’aplicar mesures organitzatives per evitar que hi hagi massa gent al mateix lloc. No té sentit tornar a fer reunions de 10 persones si només parlen cinc i més si es poden fer per videoconferència”, comenta. L’especialista es decanta per demanar prudència a les empreses: “No tenim la pressió hospitalària de fa unes setmanes, però la gent s'ha relaxat després de les vacances i amb la tornada dels nens a l'escola no sabem com evolucionaran els positius –explica–; ja es parla de sisena onada i si empitjora la incidència, caldrà fer marxa enrere altra vegada”.

Una tornada segura a la presencialitat
  • Test d’antígens Si l’empresa té els recursos, ha de valorar la realització de tests d’antígens als treballadors abans de la tornada a l’oficina per controlar els possibles casos positius, segons la doctora Helena Basart, especialista en medicina del treball.
  • Protocols dinàmics No implementar polítiques estàtiques que es mantinguin al llarg del temps. Cal que crear protocols que s’adaptin als canvis epidemiològics actualitzats a cada moment i anticipar-se a l’evolució de la pandèmia.
  • Petit comitè Fer reunions només amb les persones imprescindibles per evitar contactes innecessaris entre els empleats.
  • Pauses per airejar Limitar el temps de les reunions per minimitzar el temps d’exposició i contacte entre els treballadors. Si la reunió s'estén, dedicar pauses de 10 minuts per ventilar l’espai.
  • Menys zones comunes Reduir la concurrència a les zones comunes on els treballadors es treguin la mascareta, com les zones de cafè o els menjadors comunitaris. Sempre han d’estar ben ventilats.
  • Distància Tant a les zones de treball o punts d’atenció als clients, intentar sempre mantenir la distància interpersonal.
  • Mascareta Col·locar recordatoris de l’ús obligatori de la mascareta en espais de treball, seguint les guies de recomanació del departament de Salut.
  • Ventilació Es recomana mantenir els sistemes de ventilació adequats i recordar els manteniments tècnics necessaris per garantir que es renovi l’aire.
  • Sistemes de protecció Es recomana mantenir els sistemes ja instal·lats com les pantalles de metacrilat, els accessos a punta de gel hidroalcohòlic, cartells que recordin la necessitat de rentar-se les mans, etc.
stats