Economia 06/05/2019

L'economia catalana frena la desacceleració i creix dues dècimes més el primer trimestre

El PIB s'eleva fins al 2% per l'impuls dels serveis i la construcció

Ara
2 min

BarcelonaL'economia catalana ha frenat la seva desacceleració i va tancar el primer trimestre amb un increment del producte interior brut (PIB) dues dècimes superior al de l'últim trimestre del 2018, segons les dades avançades aquest dilluns per l'Institut d'Estadística de Catalunya (Idescat) i el departament de Vicepresidència, Economia i Hisenda. El PIB s'ha vist impulsat sobretot pel bon comportament del sector serveis i de la construcció.

Inscriu-te a la newsletter Economia Informació que afecta la teva butxaca
Inscriu-t’hi

Segons l’estimació, el primer trimestre del 2019 el PIB de Catalunya ha crescut un 2% interanual, dues dècimes més que el quart trimestre del 2018 (1,8%). Així, el creixement de l’economia catalana s’estabilitza després d’una desacceleració gradual al llarg de l’any 2018, motivada en gran mesura per la fragilitat de l’entorn internacional, segons la conselleria d'Economia.

L'Idescat i Vicepresidència han destacat que la conjuntura internacional desfavorable ha afectat especialment Catalunya, que té uns fluxos comercials molt intensos amb l’exterior. Aquesta situació s’ha vist agreujada per la rellevància que té a Catalunya la indústria, el sector més exposat als mercats internacionals i per tant el que més ha notat la moderació del creixement de la zona euro, l’escalada del proteccionisme comercial i les incerteses sobre el Brexit.

Les dades interanuals del primer trimestre suggereixen que l’alentiment econòmic es podria haver frenat, indica la conselleria. A la zona euro i a Espanya –amb taxes de creixement de l’1,2% i el 2,4%, respectivament–, els indicadors també apunten a una certa millora respecte a l'últim trimestre del 2018.

En termes intertrimestrals, el creixement de l’economia catalana el primer trimestre del 2019 se situa en un 0,6%, també dues dècimes més que el trimestre l’anterior. El repunt en la taxa de creixement s’aprecia també en el conjunt d’Espanya (amb una taxa del 0,7%) i la mitjana de la zona euro (0,4%), segons l'Idescat.

El sector de serveis registra un creixement del 2,9% interanual per tercer trimestre consecutiu. Els indicadors d’activitat assenyalen increments en totes les branques, però destaca el dinamisme de les activitats professionals, científiques i tècniques, així com les activitats de transport i emmagatzematge.

Pel que fa als indicadors turístics, l’arribada del nombre de turistes creix un 3,2% interanual fins al febrer, mentre que la seva despesa presenta un creixement de l’1,7%.

Per la seva banda, la construcció manté un creixement destacat el primer trimestre del 2019, d’un 5,1% interanual, per sobre de la resta de grans sectors. Aquest dinamisme també queda reflectit en les dades del mercat de treball en aquest sector, amb creixements de l’afiliació del 5,8% interanual.

L’activitat de la indústria (-0,9%) frena el ritme de caiguda que va registrar l'últim trimestre de l’any 2018 (-2,4%), derivada de la forta exposició als mercats internacionals. Amb tot, el sector presenta reptes importants en algunes branques d’activitat, com la del sector de l’automòbil, indica la conselleria. De fet, la indústria és l'únic sector en negatiu, ja que l'agricultura trenca amb la tendència negativa dels dos trimestres anteriors i creix un 0,1%.

stats