Economia 12/12/2019

L'economia catalana creix un 2% el tercer trimestre, una dècima menys que l'anterior

La demanda interna millora mentre les exportacions perden força

Ara
3 min
L'economia catalana creix un 2% el tercer trimestre, una dècima menys que l'anterior

BarcelonaEl producte interior brut (PIB) de Catalunya va registrar un augment interanual del 2% en el tercer trimestre del 2019, una dècima inferior del que hi havia en el trimestre anterior, segons ha informat aquest dijous l’Institut d’Estadística de Catalunya (Idescat). El creixement del PIB es fonamenta en l’augment de la demanda interna (2%), vuit dècimes superior al del trimestre anterior gràcies a la recuperació de la formació bruta de capital (3,9%). Pel que fa a les exportacions totals a l’estranger, creixen un 3,2% i es desacceleren respecte al trimestre anterior (5,3%).

Inscriu-te a la newsletter Economia Informació que afecta la teva butxaca
Inscriu-t’hi

En el tercer trimestre de l’any, el creixement del PIB català se situa a la mateixa taxa que la del conjunt d’Espanya (2% d'avenç interanual) i sis dècimes per sobre de la de la Unió Europea (UE-28, 1,4%). Respecte al trimestre anterior, l'economia catalana va créixer un 0,4%, una dècima menys que el trimestre anterior, i supera en una dècima l’economia europea (0,3%), mentre que mostra el mateix valor que l’economia espanyola (0,4%).

Des de l’òptica de la demanda, el PIB català mostra un augment de la demanda interna, que passa de créixer un 1,2% en el segon trimestre a un 2% en el tercer trimestre del 2019. A més, s’observa una tendència força diferenciada dels seus components. El consum de les famílies creix un 1,1%, una dècima més que el trimestre anterior, però dins d’una tendència general de moderació des del segon trimestre de l’any 2018. El consum de les administracions públiques manté un creixement del 2,6% en el tercer trimestre, cinc dècimes superior al trimestre anterior.

Augment de la inversió

La formació bruta de capital –la inversió– és el component que més s’accelera respecte al trimestre anterior, fins a assolir un creixement del 3,9%, i torna a ser el més dinàmic de la demanda interna. Aquest augment de la inversió s’explica per l’evolució favorable dels béns d’equipament (6,4%), ja que la inversió en construcció (0,8%) manté una clara tendència a la baixa al llarg dels últims trimestres.

Les exportacions totals amb l’estranger van créixer un 3,2%, cosa que significa 2,1 punts percentuals menys respecte al trimestre anterior. Malgrat tot, mantenen una activitat força elevada. Els resultats del tercer trimestre són conseqüència d’una evolució positiva de les exportacions de béns i serveis (2,8%) i, sobretot, d’una millora en els ingressos turístics, tal com reflecteix l’augment del consum dels estrangers al territori (5,6%).

Les importacions totals de l’estranger van augmentar un 1,7%, sis dècimes menys que el trimestre anterior. Les importacions de béns i serveis es van desaccelerar fins a l'1,4%, però el creixement del consum dels residents a l’estranger continua mostrant senyals de dinamisme i obté una taxa interanual del 6,6%.

Des de l’òptica de l’oferta, els serveis i la construcció registren creixements positius en contrast amb la indústria i l’agricultura, que mostren reduccions de l’activitat. El sector serveis va assolir un creixement del 3%, una dècima superior al del trimestre anterior, impulsat sobretot per les activitats immobiliàries, professionals i altres (3,6%) i l’administració publica, educació, sanitat i serveis socials (3,2%). L’evolució va ser més moderada en les activitats comercials, de transport i hostaleria amb un 2,1%. D’altra banda, la construcció va millorar un 3,5%, però amb una tendència clara a la desacceleració, nou dècimes inferior al trimestre anterior.

Caiguda de la indústria

La indústria va assolir una taxa de creixement interanual negativa (-0,6%), idèntica a la del trimestre anterior. Entre les branques més dinàmiques dels indicadors de producció industrial en aquest trimestre hi ha el subministrament d’aigua (12,8%), l’energia elèctrica (8,4%) i la fabricació de material de transport (6,2%). En canvi, entre les que han tingut una evolució més negativa hi ha la indústria extractiva (-8,7%) i les arts gràfiques (-8%). Finalment, el sector agrari manté un creixement negatiu (-2,8%), cinc dècimes inferior al trimestre anterior.

stats